BVB Şedinţă de stagnare pentru BET

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2021

Şedinţă de stagnare pentru BET

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de ieri în stagnare, cu un minus marginal de 0,01%, în ton cu oscilaţiile reduse din majoritatea pieţelor externe, după trei şedinţe de corecţii uşoare în tot atâtea zile bursiere. BET a înregistrat un raliul puternic în ultimele săptămâni care a împins principalul coş de acţiuni al pieţei noastre peste maximele istorice din 2007.

Valoarea tranzacţionată ieri la BVB s-a ridicat la 53,88 milioane de lei, atât sub rulajul de marţi milioane cât şi sub sub media zilnică a anului, de circa 77,4 milioane de lei. Pe lângă BET, indicele sectorului de energie şi utilităţi BET-NG a urcat cu 0,14%, în timp ce indicele SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP) a pierdut 0,49%, cea mai mare scădere a zilei la nivel de indici.

De menţionat faptul că astăzi intră la tranzacţionare, pe piaţa AeRO, acţiunile producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania, care se vor tranzacţiona sub simbolul (RKOT). Anterior listarii pe AeRO, Raiko Transilvania a derulat două plasamente private (iulie 2019 şi februarie 2020) prin care a atras aproape 1,9 milioane lei de la investitorii din piaţă, pentru finanţarea activităţii curente a societăţii, susţinerea activităţilor de marketing şi a eventualei extinderi a activităţii prin fuziuni. În urma celui de-al doilea plasament privat, Raiko Transilvania a obţinut o capitalizare anticipată de patru milioane lei (826.000 de euro).

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie mixtă, similară cu cea înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 0,01% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,49% (BET-FI) şi +0,14% (BET-NG). Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 10,96 milioane de euro, sub media zilnică de 15,8 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Uztel S.A. (UZT, +6,77%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Electrica S.A. (EL, +1,17%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Comelf S.A. (CMF) cu -6,36%, cu un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile Fondul Proprietatea (FP, -1,26%) pe fondul unui volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

Pe prima treaptă a clasamentului lichidităţii din piaţa "regular" de la BVB s-au situat acţiunile FP, titlurile fondului încheind ziua la preţul de 1,726 lei pe un rulaj de 16,73 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,46%, până la 0,4370 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 2,9 milioane de lei.

Pe treapta a treia a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), a căror lichiditate a fost de 2,67 milioane de lei, acţiunile TLV încheind şedinţa bursieră în creştere cu 0,62%, la preţul de 2,42 lei.

Titlurile TeraPlast (TRP) au scăzut la rândul lor cu 0,12%, la preţul de 0,8040 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 1,34 milioane lei, a patra cea mai ridicată din piaţa principală.

Acţiunile Romgaz (SNG) au stagnat la 33,3 pe un rulaj de 1,19 milioane de lei. Cu acţiunile SNG s-a realizat şi unica tranzacţie "deal" a zilei, cu 100.000 de acţiuni, a cărei valoare se ridică la 3,34 milioane de lei.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,04%, până la 2.153,19 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a stagnat la 994,41 puncte.

   Topul celor mai mari creşteri 

1. "Uztel" (UZT): +6,77%

2. "Compa" (CMP): +6,57%

3. "Condmag" (COMI): +5,00%

4. "Prefab" (PREH): +4,97%

5. "Cemacon" (CEON): +3,86%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Comelf" (CMF): -6,36%

2. "Prebet" (PREB): -4,46%

3. "Alumil" (ALU): -3,51 %

4. "Zentiva" (SCD): -2,68%

5. "Electrocontact" (ECT): -2,35%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb