BVB şi RASDAQ Acţiunile din energie au generat peste jumătate din lichiditatea pieţei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 noiembrie 2014

Acţiunile din energie au generat peste jumătate din lichiditatea pieţei

Acţiunile companiilor din energie, printre care Transgaz (TGN) şi Romgaz (SNG), au generat, ieri, mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei, una sub media ultimelor luni, Bursa închizând în scădere.

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în stagnare, după ce, la mijlocul zilei, se aflau pe plus cu 0,3%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Transferurile cu acţiuni au totalizat 15,8 milioane de lei (3,57 milioane de euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide titluri tranzacţionate, cu 3,7 milioane de lei, şi au închis în creştere cu 0,2%.

Fondul Proprietatea a scos, ieri, la vânzare prin plasament privat accelerat, acţiuni reprezentând aproape un sfert din compania de transport de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), cu o valoare de piaţă a pachetului de titluri de 108,5 milioane de lei (24,5 milioane de euro) la cotaţia de la finalul şedinţei de marţi.

Acţiunile Conpet au scăzut cu până la 5,7%, la un minim al zilei de 50 lei/unitate, dar au terminat şedinţa în declin cu doar 2,8%, la 51,5 lei/unitate.

Titlurile Conpet plasate reprezintă 23,6% din capitalul companiei, iar participaţia Fondului, în prezent de 29,7%, va coborî la 6,1% dacă este vândut pachetul integral, potrivit Mediafax.

Fondul Proprietatea a mai vândut în acest an prin plasament privat participaţii şi la Romgaz şi Transelectrica (TEL), dar la preţuri cu discount faţă de cele consemnate în piaţă înaintea anunţurilor.

Acţiunile din sectorul energetic au atras un interes mai ridicat la tranzacţionare, dar indicele sectorului, BET NG, a închis în stagnare, similar cu evoluţia generală a pieţei.

Transgaz (TGN) a înregistrat transferuri de 2 milioane de lei, Romgaz (SNG) de 1,79 milioane de lei, Transelectrica de 1,47 milioane de lei, iar OMV Petrom (SNP) de 1,2 milioane de lei.

Titlurile Transelectrica au crescut cu 1,1%, cele ale OMV Petrom au coborât cu 0,5%, faţă de stagnare în cazul Transgaz şi o creştere de numai 0,1% pentru Romgaz.

Peste pragul de 1 milion de lei a trecut şi Nuclearelectrica (SNN), cu schimburi totale de 1,34 milioane de lei, dar cu o contribuţie de 678.800 lei dintr-un transfer deal. Cotaţia Nuclearelectrica a scăzut cu 1,6%.

Indicele extins BET XT a stagnat, iar BET BK a coborât cu 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb