Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi Electrica (EL) au atins, ieri, noi maxime, în timp ce titlurile OMV Petrom (SNP) şi-au continuat scăderea din şedinţa precedentă, într-o piaţă care a închis în creştere, cu aproape jumătate din lichiditate provenită din transferuri de tip deal.
Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,8%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 0,9%, după ce avansul din prima parte a zilei s-a mai temperat în a doua jumătate a şedinţei. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest, este de părere că evoluţia foarte bună de ieri a pieţei noastre s-a datorat contextului internaţional pozitiv. Domnia sa a declarat pentru ziarul BURSA: "Creşterile de pe bursa noastră au fost generate de evoluţia pozitivă de la finalul şedinţei de marţi a pieţelor americane, care au închis după finele şedinţei de tranzacţionare de pe BVB".
Investitorii au tranzacţionat pe parcursul şedinţei de ieri acţiuni de 107.332.240,86 lei (24.285.510,20 euro). După finalul şedinţei, în sistemul bursei a fost înregistrat şi rezultatul ofertei Biofarm (BIO) de răscumpărare de acţiuni proprii, prin care compania a achiziţionat titluri reprezentând 10% din capital pentru 33,4 milioane de lei, conform Mediafax.
Cea mai mare valoare de tranzacţionare a fost înregistrată cu acţiunile SIF Moldova (SIF2), de 21,27 milioane de lei, generată însă aproape în totalitate de un transfer deal de 20,4 milioane de lei, pentru 2,7% din acţiunile companiei.
O lichiditate ridicată au consemnat şi acţiunile Fondul Proprietatea, cu 19,95 milioane de lei, din care 8 milioane de lei printr-un deal. Acţiunile companiei au închis în urcare cu 2,8%, la 0,9405 lei, dar au atins pe parcursul zilei un nou maxim, de 0,9480 lei.
Titlurile Fondul Proprietatea sunt susţinute de aşteptările investitorilor ca administratorul Fondului să acţioneze în perioada următoare, conform contractului de management, pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net/titlu şi preţul acţiunii.
Astfel, Fondul Proprietatea va iniţia, în curând, al patrulea program de răscumpărare de acţiuni, în timp ce investitorii aşteaptă informaţii privind listarea secundară pe piaţa de la Londra. La avansul cotaţiei au contribuit şi zvonuri din piaţă că Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de acţiuni din participaţia de 18,99% pe care o deţine la OMV Petrom (SNP).
"Investitorii au devenit mai optimişti privind Fondul Proprietatea şi nu au mai ţinut cont de rezultatele mai slabe din luna august. La evoluţia cotaţiei a contribuit şi perspectiva listării la Londra, precum şi achiziţiile făcute de acţionarul principal al Fondului", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1% pe un rulaj de 1,5 milioane de lei, după declinul de 2,11% din şedinţa precedentă, în urma zvonurilor din piaţă că Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de acţiuni.
"Scăderea vine pe fondul temerilor privind posibilitatea vânzării de către Fondul Proprietatea a unei părţi din pachetul de acţiuni deţinute la OMV Petrom. Reluarea procedurii presupune că Fondul Proprietatea este mai optimist în privinţa perspectivelor de a vinde o parte din acţiunile pe care le are la companie. (...) O astfel de tranzacţie ar putea fi derulată cu investitori străini", a spus Murgoci.
Un rulaj ridicat au înregistrat, ieri, şi acţiunile Romgaz (SNG), cu schimburi de 19,2 milioane de lei, din care 8 milioane de lei prin cinci transferuri de tip deal. Acţiunile Romgaz au avansat cu 0,8%.
"Titlurile Romgaz sunt alimentate de un interes foarte mare la cumpărare, care a anulat efectul negativ al anunţului privind preţurile gazelor naturale din ziua precedentă, când acţiunile companiei au fost suspendate", a declarat directorul general al casei de brokeraj NBG Securities România, Liviu Avram.
Acţiunile Romgaz au fost suspendate pe parcursul întregii şedinţe de marţi, pentru desfăşurarea adunării generale a acţionarilor.
Titlurile Electrica au consemnat operaţiuni în valoare de 4,2 milioane de lei şi au închis în creştere cu 2,2%, la 12,45 lei, un nou maxim pe bursă pentru distribuitorul de electricitate.
În sectorul energetic, indicele BET NG a urcat cu 0,5%, iar BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,3%.
Doar acţiunile Transelectrica (TEL) şi Nuclearelectrica (SNN) au mai trecut de pragul de lichiditate de 1 milion de lei, cu rulaje de 2,1 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane de lei.
Indicele extins BET XT a urcat cu 0,9%, iar BET BK a crescut cu 0,8%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.