BVB SI RASDAQ Acţiunile FP - un nou record istoric

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 august 2013

Acţiunile FP - un nou record istoric

Bursa a crescut uşor ieri, cu 0,46%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit după prima oră de tranzacţionare un maxim istoric, de 0,708 lei/titlu, iar lichiditatea a fost susţinută de tranzacţii doar cu câteva acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercurea trecută preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, pentru ca spre finalul zilei de marţi să urce la pragul psihologic de 0,7 lei/titlu.

Evoluţia a continuat şi ieri, când la scurt timp după ora 11:00 titlurile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,708 lei/acţiune. La închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,707 lei, preţ cu 1% peste nivelul de marţi.

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest, a declarat: "Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) s-a remarcat prin două lucruri - o lichiditate mai slabă decât în şedinţa anterioară şi un nou maxim înregistrat de către acţiunile FP. Se pare că investitorii s-au oprit pentru o zi din a mai cumpăra intens, fapt dovedit de lichiditatea mult mai mică pe piaţă şi de scăderile uşoare existente pe unii emitenţi (aici mă refer la SIF 2, 3, 4 şi 5, precum şi SNP). Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au înregistrat un nou maxim istoric (0,7080 lei), preţul reuşind să se menţină până la închidere în apropierea respectivei valori. Se pare că rezultatele puţin mai slabe (din punct de vedere a profitabilităţii) nu au contat prea mult pentru investitori, preţul acţiunii continuându-şi trendul crescător".

Cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate 335 de tranzacţii, în valoare cumulată de 7,3 milioane lei.

Investitorii nu au reacţionat la datele privind creşterea economică înregistrată în al doilea trimestru de România, astfel că piaţa a fluctuat uşor. Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea din al doilea trimestru a fost mai lentă decât dinamica înregistrată în primele trei luni ale anului, când PIB-ul a crescut cu 0,6% faţă de trimestrul anterior.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,37% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în imediata apropiere a nivelului de marţi.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,19%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro), faţă de 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro) în şedinţa precedentă. Peste trei sferturi din rulaj au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (7,3 milioane lei), Banca Transilvania (4,2 milioane lei, din care două deal-uri de 2,6 milioane lei), Erste (4,2 milioane lei), Transgaz (3,7 milioane lei) şi trei deal-uri cu titluri BRD (2,6 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 232.000 de lei, faţă de 117.000 de lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb