BVB şi RASDAQ Acţiunile OMV Petrom au urcat cu aproape 3%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 martie 2013

Acţiunile OMV Petrom au urcat cu aproape 3%

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,24%, într-o piaţă unde ordinele de cumpărare mai mari plasate de unii investitori pentru acţiunile OMV Petrom (SNP) au ridicat preţul acestor titluri cu 2,84%.

Acţiunile OMV Petrom au debutat în scădere foarte uşoară, însă apoi au început să crească, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate la preţuri din ce în ce mai ridicate. Punc-tul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 12:15, când cotaţia a fost cu 3,9% peste nivelul de miercuri.

După acest moment, creşterea s-a temperat la sub 3%, iar la ora închiderii pieţei titlurile companiei erau tranzacţionate la 0,47 lei, preţ cu 2,84% peste închiderea şedinţei precedente. Pachetele de acţiuni tranzacţionate au fost mici în majoritatea operaţiunilor, însă au existat câteva transferuri cu pachete ceva mai ridicate.

Investitorii au tranzacţionat în total titluri OMV Petrom de aproape 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), suma reprezentând 20% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 33,2 milioa-ne lei (7,5 milioane euro).

Încă 24% din rulajul pieţei a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), de 7,8 milioane lei, din care aproape 3,2 milioane lei reprezintă valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la un preţ în imediata apropiere a nivelului de miercuri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut chiar pe finalul zilei cu 1,26%, la 0,6285 lei.

"Interesul la cumpărare rămâne pentru blue chips, preponderent din partea investitorilor instituţionali străini, iar rezultatele OMV Petrom susţin fundamental performanţa recentă a preţului acţiunii. Începem să vedem şi interes pentru acţiunile mai mici, care sunt la minime multianuale şi au potenţial de revenire, printre acestea numărându-se Condmag sau Prospecţiuni. Interes este şi pe toate SIF-urile, pentru că se tranzacţio-nează atât pentru dividend yield (randamentul dividendului - n.r.), cât şi pentru discount. Pe aceste două teme, încă vedem o rotaţie în sector a unor portofolii", a afirmat un broker, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost pe plus cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,71% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea a scăzut cu 0,44%, în timp ce indicele extins BET-XT a avansat cu 0,37%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în func-ţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,4%.

"Ca şi perspectivă pe termen scurt, piaţa pare să mai aibă potenţial de creştere, susţinută în principal de randamentele încă bune pentru dividende, şi exemple avem la SIF-uri şi Transgaz. Un alt factor care susţine evoluţia pieţei este reprezentat de evaluările încă decente ale unor companii, cum este în cazul OMV Petrom. În general, acţiunile ro-mâneşti încă par ieftine faţă de regiune", a mai spus brokerul.

Rulajul pieţei, de 33,2 milioane lei (7,5 milioane euro), a fost cu 17% sub valoarea transferurilor de miercuri, de 40 milioane lei (9,1 milioane euro).

Acţiunile Transgaz (TGN) au continuat să înregistreze un rulaj mai ridicat decât de obicei, pentru a doua zi consecutiv. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 2,1 milioane lei, iar preţul a urcat cu 0,92%, la 220 lei.

Tranzacţii mai ridicate au înre-gistrat şi acţiunile SIF Oltenia (4,3 milioane lei, din care un deal de 614.000 de lei), BRD (3,7 milioane lei) şi SIF Transilvania (3,1 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 132.000 de lei, sumă cu mult sub rulajul din ziua precedentă, de 3 milioane lei.

Totuşi, peste 85% din lichiditatea de miercuri a fost susţinută de înregis-trarea rezultatelor ofertelor de preluare de la firmele Apromat ARAD (1,2 milioane lei) şi ICPV Arad (1,3 milioane lei). Ofertele au fost derulate de firma Astra Rail Industries, deţinută indirect de cetăţeanul german Thomas Manns.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb