BVB şi RASDAQ Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 5,86%, pe o piaţă în coborâre cu 0,75%

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 noiembrie 2011

Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 5,86%, pe o piaţă în coborâre cu 0,75%

Bursa a închis sesiunea cu o scădere de 0,75%, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au pierdut până la 5,86%, după ce deputaţii nu au discutat nici marţi pe tema iniţiativei legislative de creştere a pragului maxim de deţinere.

Deşi la mijlocul zilei acţiunile SIF erau în urcare cu până la 2,18%, după ce Camera Deputaţilor a încheiat şedinţa de marţi din plen fără a discuta proiectul privind majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% titlurile au trecut pe scădere. La finalul sesiunii preţurile acţiunilor afişau corecţii cuprinse între 4,16% şi 5,86%.

Unii investitori nu au mai aşteptat votul din plen şi au început să marcheze o parte din profituri încă de luni, când preţurile acestor acţiuni au scăzut cu până la 4,65%. Corecţiile vin după ce SIF-urile au urcat săptămâna trecută cu cel mult 17,4%.

"Ceea ce s-a întâmplat azi (marţi, n.r) la Camera Deputaţilor intră în spectacolul obişnuit pentru SIF-uri. Cred că încă se dau lupte în culise pentru adoptarea sau neadoptarea acestui amendament. Şi mai mult ca sigur, ceea ce s-a întamplat astăzi (marţi, n.r) se va mai repeta şi în alte zile, atunci când va figura pe ordinea de zi. Dar, ca orice lege bună este şi va fi < născută > cu greu şi va fi contes-tată. Tocmai aceste tergiversări va face deliciul speculatorilor care vor avea ţintă precisă SIF-urile în perioada adoptării amendamentului", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Potrivit lui Murgoci, jucătorii vor fi în continuare cu ochii pe SIF-uri, încercând să profite la maxim de războiul declaraţiilor şi al promisiunilor.

Investitorii de pe piaţa de capital aşteaptă deznodământul acestei iniţiative din vara anului 2009, când un grup de senatori şi deputaţi a lansat acest proiect de lege.

Evoluţia SIF-urile a făcut notă dis-cordantă cu ceea ce s-a întâmplat pe extern, fiind influenţate de discuţiile despre ridcarea pragului de deţinere.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat de asemenea pierderi, încheind şedinţa în scădere cu 1,79%. Astfel, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acestor acţiuni era în coborâre cu 4,03%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a consemnat o corecţie modestă, de 0,68%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul eneregtic, a coborât cu 4,96%

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1,66%.

Acţiunile FP au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 11,66 milioane lei. De asemenea, şase pachete reprezentând 0,23% din capitalul Fondului au făcut obiectul unor tranzacţii speciale, în valoare de 14,42 milioane lei. Cele 32,78 milioane de acţiuni au fost cedate tot la 0,44 lei, preţ similar cu cel de pe piaţa principală.

Acţiunile Azomureş au câştigat marţi 6,88%, cel mai recent transfer fiind perfectata la 1,336 lei, iar rulajul a fost de 1,6 milioane lei. Investitorii au reacţionat la informaţia potrivit căreia grupul elveţian Ameropa Holding a preluat controlul combinatului de îngraşăminte chimice.

Compania din Târgu Mureş era controlat de investitori turci, prin intermediul Eurofert Investments şi Azomureş Holdings LLC, ambele firme fiind achiziţionate de grupul elveţian. Cele două firme controlau cumulat 75,87% din acţiunile Azomureş.

Azomureş avea o capitalizare de aproximativ 443 milioane lei (101,6 milioane euro) înainte de anunţul firmei privind negocierile cu Ameropa. La cotaţia de marţi, Azomureş valorează circa 657,5 milioane lei (150,8 milioane euro).

Acţiunile Oltchim (OLT) au afişat cea mai pronunţată creştere din piaţă, de 14,95%, aproape de limita maximă de variaţie, ultima tranzacţie fiind perfectată la 1,62 lei. Rulajul pe aces-te acţiuni a fost de 624.000 de lei.

Oltchim a revenit în atenţia inves-titorilor pe fondul speculaţiilor privind o posibilă privatizare a societăţii. Creşterile din ultima perioadă nu sunt susţinute de o lichiditate mare, dar sunt suficient de atractive pt speculatori. a spus Murgoci.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost de 55,84 milioane lei (12,8 milioane euro), de două ori pes-te rulajul de luni, de 26,1 milioane lei (6 milioane euro).

Jucătorii au realizat şi transferuri cu obligaţiuni ( 4,4 milioane lei), produse structurate ( 3,9 milioane lei) şi contracte futures (73.000 de lei).

Astfel, rulajul totale de la BVB s-a ridicat la 64,36 milioane lei (14,7 milioane euro), de 1,9 ori peste valoarea tranzacţiilor de luni, de 33,4 milioane lei (7,6 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq transferurile au însumat 265.000 lei (61.000 euro), sumă mult inferioară cele de luni, de 7,4 milioane lei.

Cele mai lichide de pe această piaţă au fost acţiunile Armax Gaz Mediaş (ARAX), cu un rulaj de 115.000 lei. Ultima operaţiune a fost perfectată de 0,0999 lei, cu 3,01% sub referinţă.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene afişau evoluţii mixte, iar Bursa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de marţi, încrederea investitorilor fiind afectată de temerile legate de Europa şi de revizuirea negativă a creşterii economice a Statelor Unite pentru trimestrul al treilea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iata cum Partidul Comunist, prin vajnicii sai reprezentanti din fruntea SIF-urilor, vor mai ingropa, "neshte investitori strini si neshte brokeri autohtoni". Ca sa raminem noi cu Fercala si Cuzman, Filimon, Ciurezu &CO, sa cantam internationala, pe versuri de Puia....

    ce sa mai comentezi,inca se vede ca parlamentarii nu traiesc in Romania,ca interesul lor este sa treaca timpul si sa-si umple porbagajul(burta) de la sefii sifurilor

    Intr-o zi asa la "intamplare" unul sau mai multi senatori vor baga pe ordinea de zi modificarea pragului si va trece. Vor afla dupa, CNVM, BVB si ceilalti .

    Institutiile acestea pentru ce primesc bani de la investitori ? 

    Sa aiba salarii nesimtite pentru a fi (sau a nu fi) corupti. BVB si CNVM trebuiau sa exprime un punct de vedere oficial referitor la modificarea pragului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb