BVB şi RASDAQ Acţiunile Transgaz au revenit pe creştere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 aprilie 2013

Acţiunile Transgaz au revenit pe creştere

Adrian Tod: "Este jenant ca nişte brokeri să spună că nu pot valorifica nişte bani"

Bursa de la Bucureşti s-a decuplat ieri de evoluţia burselor europene şi a scăzut cu 0,69%, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, reuşind să se menţină aproape de pragul de 200 lei/titlu, în a treia zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse. Astfel, rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de o treime dintre companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,75%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,58% sub şedinţa anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,63%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,77%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,46% sub nivelul de vineri. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, a declarat: "Se pare că atenţia investitorilor încă prezenţi în piaţă este captată de oferta Transgaz, unde tranşa mică (destinată micilor investitori care subscriu sub 1.000 de acţiuni - n.r.) este deja suprasubscrisă de pes-te două ori. Interesul investitorilor mici este foarte mare din cauza lipsei unei oferte diversificate pe piaţă, astfel că ei subscriu la Transgaz chiar în pofida faptului că nu ştiu la ce preţ vor primi acţiunile. Din acest punct de vedere, cel puţin în cazul subscrierilor investitorilor instituţionali, oferta Transgaz se apropie de cea derulată tot de stat la OMV Petrom (din vara anului 2011 - n.r.). Poate era mai bine dacă se comunica zilnic un nivel al subscrierilor investitorilor instituţionali şi un preţ aproximativ. În plus, cred că era mai bine ca la sfârşitul ofertei investitorii de retail să aibă posibilitatea de a-şi retrage subscrierile dacă nu le convine preţul final".

Acţiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, fiind cotate la 199 lei. Recuperarea uşoară a venit după ce în precedentele două şedinţe, preţul a scăzut cumulat cu 8,2%.

Corecţia de joi şi vineri a fost influenţată de estimările investitorilor ca preţul la care statul va vinde 15% din acţiunile companiei va fi sub cotaţia de la bursă, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vânzare din partea celor care vor încerca să marcheze din profit dacă preţul de pe bursă va fi mai mare decât cel la care ei au cumpărat titlurile în ofertă.

Preţul de la bursă este cu 16,4% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 13,5% sub cotaţia maximă din ofertă.

În şedinţa de luni au fost realizate 74 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 139.000 de lei.

Adrian Tod a adăugat: "Dacă pe de o parte vedem că investitorii au un interes ridicat de noi oportunităţi pentru plasamente, pe de altă parte este interesul conducătorilor pieţei de capital din România, care pare să fie altul, din păcate. Nu este acela de a promova noi produse pe piaţă, probabil de aceea a fost şi schimbat directorul general al Bursei după doar şase luni de mandat, iar în convocatorul pentru AGEA ideile se bat cap în cap: ba se cere aprobarea pentru participarea la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti, ba este propusă reducerea capitalului social al BVB, din lipsa de oportunităţi de valorificare a acestuia. Este jenant ca nişte brokeri să spună că nu pot valorifica nişte bani".

La preţuri în creştere uşoară au fost transferate şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu 0,47% şi au testat din nou pragul de 0,64 lei. Aceste titluri au rămas în apropierea cotaţiilor din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile de luni cu acţiunile FP au cumulat 4,2 milioane lei.

Preţul de luni este cu 1,46% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele trans-feruri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,3 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul de vineri, de 18,6 milioane lei (4,2 milione euro). Aproape două treimi din lichiditatea de luni fost asigurată de titlurile FP, precum şi cinci deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (4,8 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu titluri Banca Transilvania (2,1 milioane lei).

"Din păcate, lichiditatea este foarte redusă şi se poate miza mai mult pe vânzarea de titluri din portofolii şi reinvestirea banilor respectivi în oferta Transgaz. Să sperăm că succesul aces-tei oferte va încuraja statul să folosească mai frecvent piaţa de capital pentru valorificarea deţinerilor la diferite companii şi nu se va uita la bursă doar în situaţii limită şi când suntem forţaţi de anumite constrângeri externe", a mai spus brokerul, citat de Mediafax.

Deal-urile cu acţiunile SIF Moldova (SIF2) au fost realizate în decurs de 9 minute la preţul de 1,5 lei, cu 0,2% peste cotaţia anterioară.

Tranzacţiile negociate vin după ce vineri acţionarii au ales membrii Consiliului de Administraţie, printre noii administratori figurând preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc. Preşedintele CA şi directorul general al SIF, Costel Ceocea, şi vicepreşedintele CA şi directorul general adjunct, Claudiu Doroş, au primit, totodată, câte un nou mandat la conducerea societăţii de investiţii financiare.

Titlurile SIF Moldova au încheiat şedinţa de luni în scădere cu 1,07%, la 1,481 lei, pe al treilea rulaj din piaţa principală, de 955.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 112.000 de lei, valoare cu 29% sub rulajul de vineri, de 158.000 de lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb