BVB şi RASDAQ Avans de peste 5% pentru Electrica în tranzacţii pe final de şedinţă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 noiembrie 2014

Avans de peste 5% pentru Electrica în tranzacţii pe final de şedinţă

Investitorii de pe bursa de la Bucureşti au devenit mai activi pe finalul şedinţei de marţi şi au readus piaţa pe plus, cu un avans mai puternic al acţiunilor Electrica (EL), care s-a accelerat la 5,4% în ultimele tranzacţii ale zilei.

Piaţa a revenit pe creştere pe final, după ce a deschis în teritoriu pozitiv, dar a trecut pe roşu până la mijlocul zilei, trasă în jos de acţiunile din energie.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 0,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea acţiunilor tranzacţionate în a doua parte a zilei a fost de două ori mai ridicată decât în prima jumătate a şedinţei, iar totalul a ajuns la 24,82 milioane de lei (5,6 milioane de euro).

Titlurile Electrica au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 3,83 milioane de lei, şi au închis în urcare cu 5,4%. Acţiunile companiei de electricitate se aflau în urcare cu 2,2% aproape de finalul şedinţei, însă mai multe tranzacţii, cu o valoare totală de 1,85 milioane de lei, au accelerat creşterea la 5,4%.

Transferuri mai ridicate au avut loc şi cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), în valoare de 3,6 milioane de lei, iar cotaţia companiei a avansat cu 1% faţă de luni şi a susţinut evoluţia pozitivă a pieţei.

Bursa a fost susţinută şi de creşterea cu 0,7% a acţiunilor OMV Petrom (SNP), o altă companie cu pondere ridicată în principalii indici ai pieţei. Rulajul pe titlurile OMV Petrom s-a ridicat la 3,2 milioane de lei, dar cu o contribuţie de 1,5 milioane de lei a unui transfer derulat pe segmentul deal al bursei.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a urcat cu 0,7%, alimentat şi de titlurile Electrica, în timp ce BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,4%.

Investitorii au tranzacţionat şi acţiuni Transelectrica (TEL) de 3,2 milioane de lei, dar cotaţia a închis în scădere cu 0,9%. Valoarea operaţiunilor cu acţiuni Transelectrica a fost susţinută de un transfer deal de 1,93 milioane de lei.

Un rulaj de peste 1 milion de lei au înregistrat şi acţiunile BRD - Societe Generale (BRD) - 1,8 milioane de lei, Transgaz (TGN) - 1,37 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV) - 1,36 milioane de lei, dar şi Şantierul Naval Orşova (SNO) - 2,2 milioane de lei, potrivit Mediafax.

În piaţa regular au fost transferate acţiuni reprezentând 7,66% din constructorul de nave din judeţul Mehedinţi, cu mult peste rulajul înregistrat în mod obişnuit de această companie.

Potrivit celor mai recente date disponibile, SIF Transilvania (SIF3) avea în iunie cea mai mare participaţie la Şantierul Naval Orşova, cu 49,99%, urmată de SIF Muntenia (SIF4), cu 13,17%, şi SIF Oltenia (SIF5), cu 10%.

Acţiunile firmei de brokeraj SSIF Broker au închis în declin cu 4,2%, pe transferuri de 131.000 de lei, după un avans de 7,3% luni.

SSIF Broker a anunţat luni că SIF Moldova (SIF2) a primit acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru achiziţionarea în mod direct a unei participaţii de 32,99% din capitalul firmei de brokeraj. SIF Moldova avea la sfârşitul lunii septembrie o participaţie de 4,99% la firma de brokeraj.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,5%, iar BET BK a avansat cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb