BVB şi RASDAQ Brokerii prevăd o creştere masivă a volatilităţii pieţelor internaţionale

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iunie 2013

Brokerii prevăd o creştere masivă a volatilităţii pieţelor internaţionale

Corecţii pe BVB, în aşteptarea discursului guvernatorului FED

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu 0,13%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.897,87 puncte. Cu excepţia indicelui BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a consemnat un mic avans de 0,01%, la 637,86 puncte, ceilalţi indici interni au încheiat ziua în scădere. De altfel, ziua de ieri a fost una tensionată pentru toate bursele la nivel internaţional, investitorii aşteptând conferinţa susţinută de guvernatorul Băncii Centrale a SUA, Ben Bernanke.

Bursele europene au început şedinţele de ieri în scădere şi chiar şi la momentul închiderii BVB de ieri, majoritatea indicilor bursieri din lume erau în coborâre. Potrivit analiştilor britanici, citaţi de presa internaţională, discursul guvernatorului FED de aseară avea să îi trezească pe investitori din "hibernare".

Ben Bernanke era aşteptat să îşi anunţe retragerea din funcţie, cu atât mii mult cu cât, la începutul abestei săptămâni, preşedintele american, Barack Obama, a punctat că mandatul guvernatorului va expira la începutul anului viitor şi că "deja a stat mai mult decât şi-a dorit sau ar fi trebuit să stea în funcţie".

Jocul dintre FED şi pieţele financiare a ajuns la un nivel periculos, iar expansionismul monetar din SUA se apropie de final, ne-a precizat Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Nu cred că vor interveni modificări importante ale politicii monetare americane în cadrul şedinţei FED. Cred, însă, că semnale concrete cu privire la viitorul politicii monetare a FED vor fi emise de Şeful FED la jumătatea lunii iulie, în discursul din Congres, şi la finele lunii august, la Conferinţa pe teme de politică monetară de la Jackson Whole. În perioada recentă nu am asistat la modificări importante în economia americană - inflaţia se menţine redusă, iar şomajul peste nivelul menţionat de FED (6,5%). Cu toate acestea, şeful FED va trebui să pregătească din timp terenul pentru viitorul guvernator. În acest context, mă aştept la o atitudine responsabilă din partea lui Bernanke în ceea ce priveşte transferul de responsabilitate.

Un lucru este cert: jocul dintre FED şi pieţele financiare a ajuns la un nivel periculos, iar expansionismul monetar din SUA se apropie de final. Economia americană are nevoie de un şoc monetar, iar probabilitatea unor reacţii periculoase ale pieţelor este ridicată: în trecut băncile centrale nu au convins pieţele la momentul schimbării de atitudine a politicii monetare. Când va demara procesul de normalizare a politicii monetare în SUA? Aceasta este întrebarea. Iar răspunsul la această întrebare este dependent nu doar de ce se întâmplă în SUA, dar şi în China şi Europa. Este foarte posibil să asistăm la modificări în sistemul monetar internaţional, mai ales că sunt o serie de decalaje cu o amplitudine importantă care s-au acumulat în ultimele trimestre pe pieţele valutare. Personal, cred că FED va fi foarte atentă cu politica de comunicare. Nu ştiu, însă, în ce măsură va reuşi, de această dată, să convingă pieţele cu privire la faptul că va adopta decizia certă la momentul optim".

Conferinţa FED îşi va pune puternic amprenta asupra evoluţiei pieţelor financiare, ne-a declarat Mihai Mureşian, director tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a precizat: "Declaraţiile pe care şeful Federal Reserve le va face în această seară (n.r. aseară) vor avea cu siguranţă un impact puternic asupra tuturor pieţelor financiare. Chiar dacă este greu de anticipat care va fi tonul declaraţiilor, ele vor defini cu siguranţă traiectoria pe care pieţele o vor lua începând de mâine (n.r. azi). Prin umare, este de aşteptat ca, în zilele următoare, să vedem o creştere masivă a volatilităţii pieţelor, până ce informaţiile se vor disipa. Până în acest moment, s-au făcut multe supoziţii legate de informaţiile care vor fi prezentate în această seară (n.r. aseară), inclusiv despre ceea ce se va întâmpla după ce actualul mandat al preşedintelui FED va expira. În toate aceste cazuri, cred că va trebui, pentru început, să vedem care vor fi soluţiile anunţate şi orizontul de timp de implementare. Astfel, vom putea cuantifica impactul asupra pieţelor financiare". Volatilitatea pe piaţa locală va creşte începând de astăzi, a reiterat Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Maine (n.r. azi), cel mai probabil, vom vedea o volatilitate în creştere. Pieţele aşteaptă cu nerăbdare şedinţa FED din această seară (n.r. aseară), în speranţa unor declaraţii concrete în privinţa programului monetar din SUA. Dacă vor exista asigurări clare pentru continuitatea QE3, putem asista la creşteri atât pe bursele internaţionale, cât şi la BVB. Însă, în cazul în care FED va lăsa să se înţeleagă că se apropie momentul în care îşi temperează achiziţiile, ne putem aştepta la corecţii destul de ample".

În privinţa evoluţiei pe BVB, rulajul a fost de două ori mai mic decât cel din şedinţa de marţi, lucru pe care brokerii îl atribuie prudenţei investitorilor, care, de mâine, ar trebui să aibă mai mult "curaj". Simion Tihon ne-a declarat: "În lipsa tranzacţiilor DEAL, valoarea schimburilor cu acţiuni de astăzi (n.r. ieri) nu a depăşit 2,5 milioane de euro. Acţiunile SIF Banat Crişana (n.r. simbol SIF1) au "beneficiat" de o lichiditate în creştere, în urma anunţului prin care societatea a achiziţionat obligaţiuni în valoare de 27 milioane lei la Romenergo. Încrederea investitorilor a avut de suferit, motiv pentru care a fost o presiune la vânzare, lucru care a determinat o corecţie de peste două procente. SIF1 va avea o misiune grea dacă îşi doreşte recăpătarea încrederii din partea investitorilor".

Titlurile SIF1 s-au depreciat, ieri, cu 2,42%, la 1,21 lei/unitate, precum şi cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5), care au coborât cu 0,63%, la1,43 lei/unitate. Acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2) şi SIF Muntenia (simbol SIF4) au stagnat, ieri, la 1,245 lei/unitate şi, respectiv, 0,7 lei/unitate. Doar titlurile SIF Transilvania (simbol SIF3) au consemnat o apreciere de 0,18%, la 0,559 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au depreciat uşor, ieri, cu 0,08%, la 0,6475 lei/unitate. Volumul tranzacţionat, ieri, a fost de 4,3 milioane de acţiuni, care s-a ridicat la 2,78 milioane lei.

Evoluţiile din sfera SIF-urilor, precum şi cea a Fondului Proprietatea, au dictat, ieri, o scădere de 0,43% pentru indicele BET-FI, care a ajuns la 25.137,69 puncte. Şi ceilalţi indici interni au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, astfel: indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut uşor cu 0,09%, la 5.377,88 puncte, iar BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a diminuat, cu 0,19%, la 493,09 puncte, BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,08%, la 1.061,52 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiuni de 662.661,73 lei (147.284,35 euro), rulaj de cinci ori mai mare decât cel de marţi, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 131.091,42 lei (29.260,82 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb