Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor vest-europene şi a urcat cu 1,46%, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 90% din lichiditate şi au ridicat rulajul la maximul ultimei luni.
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, însă majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare înainte de referendumul de la finele săptămânii pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, exceptând titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom, nicio acţiune nu a înregistrat un rulaj mai mare de 501.000 de lei.
"Din punctul meu de vedere, dacă referendumul va fi invalidat, tabăra prezidenţială va agita lucrurile şi mai tare, chiar dacă de pe acum putem previziona rezultatele alegerilor parlamentare de la sfârşitul anului. Foarte probabil, vom avea aceeaşi majoritate. Şi atunci, cum să ne facem speranţe din moment ce în loc ca Preşedinţia şi aliaţii săi să invite membrii Guvernului să îşi facă treaba, aceasta se confruntă pe faţă cu Guvernul României, cu alte cuvinte cu aproximativ jumătate din contribuabili. După mine, situaţia se va complica şi mai tare dacă rezultatul referendumului îl va păstra pe actualul preşedinte suspendat la Cotroceni. Şi nu doar până în toamnă, ci foarte probabil încă doi ani de zile. Şi atunci, de ce ar mai conta rezultatele financiare ale companiilor pe al doilea trimestru (pentru reanimarea pieţei - n.r.)?", a declarat directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 1,72%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,68%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 1,84%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,43% peste închiderea de marţi.
Noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 1,42%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
Cu tranzacţii de 70,2 milioane lei şi, respectiv, 4 milioane lei, acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile OMV Petrom au asigurat 95% din lichiditatea pieţei, de 78,2 milioane lei (16,8 milioane euro).
Trei tranzacţii negociate cu aproape 0,92% din acţiunile Fondului Proprietatea (59,9 milioane lei) şi un deal cu 0,47% din titlurile Ropharma (852.000 de lei) au contribuit vizibil la lichiditatea pieţei. Astfel, rulajul a fost cu 51% mai mare decât lichiditatea şedinţei precedente, de 51,7 milioane lei (11,2 milioane euro).
Un rulaj mai mare decât cel de miercuri a fost atins la 26 iunie, când înregistrarea rezultatelor ofertei de preluare de la Azomureş (AZO) în sistemul bursei a ridicat lichiditatea la 267,7 milioane lei (aproape 60 milioane euro). Valoarea ofertei Azomureş a fost de 240,8 milioane lei (53,9 milioane euro).
Cel mai mare pachet de acţiuni Fondul Proprietatea, reprezentând 0,73% din capitalul social, a fost transferat în a doua parte a şedinţei şi a fost similar celui tranzacţionat marţi, dar preţul de miercuri a fost cu 1,41% peste ziua anterioară. Deal-ul de miercuri a fost realizat pentru suma de 47,3 milioane lei (10,2 milioane euro), iar cel de marţi pentru 46,7 milioane lei (10 milioane euro).
Pe piaţa principală, titlurile FP au încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 2,03%, la 0,4765 lei.
Tranzacţia cu acţiunile Ropharma a fost efectuată la 0,62 lei, preţ similar ultimei cotaţii de marţi. Cotaţia acestor titluri a stagnat şi pe piaţa principală, unde operaţiunile au cumulat 3.700 de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 67.000 de lei, valoare de două ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 136.000 de lei.
Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 22.000 de lei, şi au încheiat în stagnare, la preţul de 0,126 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,9%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 1%.