BVB si RASDAQ Bursa a crescut uşor, după două şedinţe de scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 martie 2013

Bursa a crescut uşor, după două şedinţe de scădere

Rareş Nilaş: "Străinii au scos Bursa din România de pe ţintele de investiţii"

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,38%, după ce în precedentele două şedinţe a scăzut cumulat cu aproape 1,5%, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost susţinută în principal de deal-uri cu titlurile OMV Petrom, Prodplast şi SIF Transilvania.

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

"Starea aceasta este determinată de neclarităţile legate de Cipru, în privinţa soluţionării complete a crizei, precum şi ca urmare a trecerii datelor de referinţă pentru participarea la AGA. Această stare va dura o perioadă mai lungă de timp, având în vedere că străinii au scos Bursa din România de pe ţintele de investiţii. Astfel, ne putem baza doar pe inves-titorii de retail şi pe concentrarea acţiunilor la FP", a declarat directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, citat de Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,16%, iar indicele BET-NG a avansat cu 0,6%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,26% sub nivelul de la finalul săptămânii.

Indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK a scăzut foarte uşor, cu 0,11%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

"Cred că piaţa va scădea după datele de înregistrare mult mai mult decât valoarea dividendului, deoarece o parte din creşterea acţiunilor s-a făcut pe interesul ridicat privind alegerile de la SIF-uri, iar la celelalte companii nu vom avea surprize asupra valorii dividendului, deci el este deja inclus în preţ", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 20,1 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul şedinţei precedente, de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro).

Aproape 40% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu ti-tluri OMV Petrom (4,1 milioane lei), cu 8,36% din acţiunile Prodplast (2,5 milioane lei) şi cu titluri SIF Transilvania (cu puţin peste 1 milion de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 4 milioane lei şi, respectiv, 1,8 milioane lei. Astfel, cele două acţiuni au susţinut aproape 30% din rulajul pieţei. Preţul titlurilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,623 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 0,77%, la 0,71 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 249.000 de lei, valoare de aproape şase ori sub rulajul de vineri, de 1,4 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ciprul, paradis fiscal ieri , iad financiar maine. Cand unui sistem financiar european incepi sa ii aplici garouri spre extremitati nici intregul nu o va duce bine. Solutia slabiri garoului o data pe an e posibila dar nu e o solutie. Oamenii vad ca nu mai au prezent, trecutul a fost impus iar viitorul amanetat. Improvizatiile facute de BCE, FMI si BM vor slabi Europa si va duce la dezintegrarea sa. Probabil periferia Europei nu mai este o tinta de investitii pentru ca obiectivele pe termen lung au fost obtinute. Tarile de la periferie nu prea mai au suveranitate si trebuie doar sa aprobe. Oare revolutiile din tarile arabe se vor muta in Europa ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb