Bursa de la Bucureşti a avansat uşor, cu 0,58%, pentru a patra şedinţă consecutiv, pe o lichiditate în creştere şi asigurată în proporţie de 58% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS).
Piaţa locală a fost pe verde încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor externe, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile de regulă lichide.
"Au apărut din nou cumpărători pe bluechip-uri (cele mai lichide zece acţiuni - n.r.), în condiţiile în care sentimentul şi apetitul de risc s-a îmbunătăţit în ultimele zile pentru pieţele emergente. Titlurile de stat în Spania şi Italia au făcut un rally major pe speculaţii că Spania va cere un bailout în zilele următoare. Pe această ştire au început să se mai activeze cumpărătorii şi, pe fondul lichidităţii reduse a pieţei locale, creşterile preţurilor au fost mai vizibile", a afirmat un broker, citat de Mediafax.
La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,62%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,76% peste nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,95%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat cu 1,19% peste ziua precedentă.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,32%. Titlurile celor cinci SIF-uri au încheiat în creştere cu 0,43% - 1,84%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,53%.
Investitorii au continuat să vizeze în principal acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni. Astfel, preţul acestor titluri a urcat cu 1,84%, la 0,61 lei, după ce în precedentele două zile a avansat cu aproape 7%, pe fondul publicării activului şi profitului la finele primelor nouă luni. Acţiunile SIF Transilvania au consemnat al treile rulaj din piaţă, de 3,7 milioane lei.
Societatea a înregistrat în primele nouă luni un profit de 196 milioane lei (44,2 milioane euro) şi se apropie astfel de câştigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, când a vândut acţiunile BCR către Erste (EBS).
"Cred că se cumpără şi pentru estimările de dividend, în special în sectorul SIF-urilor. În ceea ce priveşte, creşterea acţiunilor Fondului Proprietatea, motivul cred că este dat de cotaţia titlurilor OMV Petrom, care continuă să urce pe volume bune", a afirmat brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31 milioane lei (6,8 milioane euro), valoare cu 13% peste rulajul de marţi, de 27,5 milioane lei (6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 58% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,4 milioane lei) şi Erste (7,7 milioane lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au crescut miercuri cu 1,53%, la 0,53 lei, iar acţiunile Erste au stagnat la 87 lei.
• Acţiunile Bucur Obor, cele mai lichide
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 688.000 de lei, valoare cu 30% peste rulajul de marţi, de 531.000 de lei.
Titlurile firmei Bucur Obor, care administrează centrul comercial cu acelaşi nume din capitală, au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 476.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 6,25%, la 3 lei.