BVB şi RASDAQ Bursa a închis în creştere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iulie 2014

Bursa de la Bucureşti a închis luni în creştere, susţinută de acţiunile companiilor cu lichiditate ridicată, mai mult de jumătate din rulajul şedinţei fiind asigurat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), Impact (IMP) şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele de referinţă BET Plus a încheiat ziua în urcare cu 1,32%, pe o lichiditate de 40,09 milioane de lei (9,07 milioane de euro), în timp ce BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a crescut cu 1,43%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Indicele BET NG al acţiunilor din energie a crescut cu 0,87%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,36%.

Un sfert din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un transfer de tip deal cu 5,5 milioane de acţiuni ale SIF Oltenia, la preţul de 10,72 milioane de lei. Cotaţia SIF Oltenia a închis şedinţa în scădere cu 3,3%, după tranzacţii în valoare de 1,92 de milioane de lei pe piaţa reglementată pe pracursul şedinţei de luni.

Acţiunile Impact au crescut cu 4,3%, în urma unor tranzacţii de 5,85 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a adus o contribuţie semnificativă la lichiditatea bursei, cu tranzacţii de 4,61 milioane de lei. Titlurile Fondul Proprietatea au închis şedinţa de tranzacţionare în urcare cu 0,65%.

Transferuri de peste 1 milion de lei au înregistrat şi Banca Transilvania (1,8 milioane de lei), Electrica (1,78 milioane de lei), Romgaz (1,57 milioane de lei), banca austriacă Erste (1,44 milioane de lei) şi SIF Transilvania (1,29 milioane de lei).

Acţiunile Electrica au crescut cu 0,84%, la 10,81 lei/acţiune, după ce joi au scăzut pentru prima dată sub preţul de listare, de 11 lei, şi au închis vineri la 10,72 lei/acţiune, cea mai redusă cotaţie de la intrarea la bursă.

Distribuitorul de energie a debutat pe bursă vineri, 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro), transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară.

Acţiunile băncii austriece Erste au închis luni în urcare cu 1,22%, la 83 de lei, dar se află în scădere cu 19% faţă de închiderea de 102,25 lei din 3 iulie, dată la care banca a anunţat, după închiderea şedinţei pe bursă, că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

În urma anunţului, preţul acţiunilor Erste a pierdut 21% în trei şedinţe pe bursă.

Indicele extins BET XT a crescut luni cu 1,15%, iar BET BK a avansat cu 0,69%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb