BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere, declinul fiind limitat de SIF-uri şi Fondul Proprietatea

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 iulie 2014

Bursa a închis în scădere, declinul fiind limitat de SIF-uri şi Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de joi în scădere, declinul fiind limitat de creşterea cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), în timp ce peste jumătate din lichiditate a fost generată de tranzacţii cu acţiuni OMV Petrom (SNP), Electrica (EL), Impact (IMP) şi Fondul Proprietatea.

Indicele de referinţă BET Plus a scăzut cu 0,38%, pe o lichiditate de 43,6 milioane de lei (9,8 milioane de euro). Indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu 0,42%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

În sectorul energetic, indicele BET NG a consemnat un declin de 0,3%, în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,27%.

Acţiunile OMV Petrom au avut cea mai ridicată lichiditate, cu tranzacţii de tip deal totalizând 8,28 milioane de lei, la care se adaugă transferuri de 843.953 lei pe piaţa reglementată, unde titlurile au închis în scădere cu 0,33%.

Un rulaj apropiat de cel al OMV Petrom a înregistrat şi Electrica, cu 8,08 milioane de lei. Distribuitorul de energie a închis în declin cu 0,37%, la 10,85 lei/acţiune.

Acţiunile Impact au făcut obiectul unui deal în valoare de 5,59 milioane de lei, fiind transferate titluri reprezentând 2,91% din numărul total de acţiuni.

Fondul Proprietatea a închis în creştere cu 0,1%, după tranzacţii însumând 5,23 milioane de lei pe parcursul şedinţei.

Tranzacţii totale de peste 1 milion de lei au înregistrat şi SIF Transilvania (SIF3), cu 2,85 milioane de lei, Romgaz (SNG), cu 2,53 milioane de lei, Transelectrica (TEL), cu 1,17 milioane de lei, şi SIF Oltenia (SIF5), cu 1,16 milioane de lei.

De asemenea, au fost transferate prin două tranzacţii deal acţiuni Nuclearelectrica (SNN) de 1,64 milioane de lei şi titluri Transelectrica în valoare de 1,63 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,28%, în timp ce BET BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În regiune, indicele SOFIX (Sofia) a stagnat, PX (Praga) a scăzut cu 0,4%, BUX (Budapesta) a coborât cu 0,7%, în timp ce WIG (Varşovia) a înregistrat un declin de 0,1%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb