BVB si RASDAQ Bursa a închis în scădere şi a pierdut 5% săptămâna trecută

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 decembrie 2014

Bursa a închis în scădere şi a pierdut 5% săptămâna trecută

Bursa de la Bucureşti a închis vineri în scădere cu 1% şi a pierdut per ansamblul săptămânii 5%, după ce declinul mai accelerat al preţului petrolului la nivel global a tras în jos pieţele de capital dezvoltate şi a determinat investitorii să-şi reanalizeze poziţiile faţă de activele emergente.

Indicii Bet Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au scăzut cu 1%, după ce în deschiderea pieţei se aflau în urcare cu 0,4%, susţinuţi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, printre care OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG). BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 48 milioane de lei (10,76 milioane de euro), aproape de media zilnică.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat un rulaj de 25,1 milioane de lei, din care 9,44 milioane de lei pe segmentul deal al bursei, dar au închis în stagnare.

O lichiditate mai ridicată au avut şi titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 5,1 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu 7,4 milioane de lei, potrivit Mediafax. Valoarea tranzacţiilor include în cazul BRD un transfer de tip deal de 3,5 milioane de lei, iar în cel al Băncii Transilvania cinci astfel de operaţiuni, totalizând 5,15 milioane de lei.

Titlurile BRD au închis în declin cu 1,2%, iar cele Banca Transilvania cu 2,1%.

În sectorul energetic, indicele BET NG a scăzut cu 1%. Titlurile Romgaz au scăzut cu 0,8%, OMV Petrom a coborât cu 1,6%, Transgaz (TGN) cu 1,3%, iar Transelectrica (TEL) a coborât cu 1,6%.

Electrica (EL) a fost una dintre puţinele acţiuni cu lichiditate ridicată care au consemnat creştere, cu 0,2%.

Totodată, indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,7%.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au rămas suspendate pentru a cincea şedinţă consecutiv, în contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat- Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au scăzut cu 3%, SIF Muntenia a consemnat un declin de 1,1%, SIF Transilvania (SIF3) a coborât cu 1,5%, iar SIF Oltenia (SIF5) a urcat cu 0,1%.

SIF Muntenia a fost suspendată luni de la tranzacţionare în contextul anchetei DIICOT, la fel ca SIF Banat-Crişana, însă titlurile societăţii de investiţii financiare au fost reintroduse în piaţă pe parcursul şedinţei de miercuri.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi un transfer cu acţiuni Transgaz de 839.000 de lei.

Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb