Bursa de la Bucureşti a urmat ieri direcţia marilor pieţe de capital externe şi a închis în scădere cu peste 1%, acesta fiind cel mai puternic declin începând de la mijlocul lunii octombrie, când a coborât cu aproape 3%, tot din cauza evoluţiei burselor dezvoltate.
Scăderea principalilor indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, s-a accelerat de la 0,4% la mijlocul zilei la 1,4% la finalul şedinţei. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Cel mai recent, piaţa a scăzut mai puternic pe 16 octombrie, când declinul principalilor indici s-a situat la 2,78%.
Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat ieri la 56,55 milioane de lei (12,7 milioane de euro), lichiditate apropiată de şedinţele precedente. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au asigurat din nou o mare parte din rulajul pieţei.
Investitorii au transferat acţiuni Fondul Proprietatea de 42,5 milioane de lei, din care 18,3 milioane de lei prin trei operaţiuni deal, în timp ce preţul a scăzut cu 1,4%, în linie cu evoluţia generală. Fondul Proprietatea este emitentul cu cea mai ridicată pondere în componenţa principalilor indici ai bursei, potrivit Mediafax.
Titlurile OMV Petrom (SNP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 1,5%, respectiv 2,2%, şi au tras în jos piaţa. Tranzacţiile cu OMV Petrom s-au situat la 4,3 milioane de lei, inclusiv 1,2 milioane de lei printr-un transfer deal, în timp ce titlurile BRD au făcut obiectul unor schimburi de 2,4 milioane de lei.
Peste pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului a mai trecut doar Electrica (EL), cu 1,25 milioane de lei, dar declinul a fost mai limitat, de 0,7%.
Cele mai multe dintre acţiunile lichide au închis în teritoriu negativ, cu scăderi de 2,3% pentru Transelectrica (TEL), 2,7% pentru Romgaz (SNG) şi 2,4% în cazul Erste Group Bank (EBS).
Indicele BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,8%, în timp ce BET NG, al sectorului energetic, a coborât cu 1,2%.
Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au rămas suspendate de la tranzacţionare pentru a doua şedinţă consecutiv, în contextul anchetei derulate de DIICOT.
Titlurile celor două SIF-uri au fost suspendate luni de la tranzacţionare înainte de deschiderea şedinţei, în urma unui anunţ al DIICOT că desfăşoară percheziţii la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul celor două societăţi. De asemenea, DIICOT investighează şi o posibilă manipulare a pieţei de capital.
Dintre cele trei SIF-uri ale căror acţiuni sunt disponibile la tranzacţionare, SIF Transilvania (SIF3) a consemnat cel mai puternic declin, de 1,9%.
SIF Moldova (SIF2) a coborât cu 1,3%, iar SIF Oltenia (SIF5) cu numai 0,1%.
SIF Transilvania a scăzut luni cu 1,7%, SIF Oltenia cu 1,2%, iar SIF Moldova cu 0,9%.
Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 1,3%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
1. blocare tranzactionare sif1
(mesaj trimis de pantera în data de 10.12.2014, 10:47)
Sunt un investitor fara experienta si care am cumparat 25000 actiuni Sif1. Constat ca BVB a luat decizia discretionara si nemotivata de a mi bloca accesul la proprietatea mea
De ce si pana cand? Cine ar trebui sa imi raspunda ?