BVB şi RASDAQ Bursa a scăzut uşor

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 februarie 2013

Bursa a scăzut uşor

Investitorii nu au reacţionat la informaţiile privind evoluţia PIB-ul

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,81%, într-o piaţă unde investitorii nu au reacţionat la datele privind evoluţia economiei în anul 2012, iar trei deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste 40% din lichiditatea pieţei.

Piaţa a fost pe creştere uşoară până aproape de ora 12:00, însă după acest moment a trecut pe roşu, fără vreo reacţie la datele anunţate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia economiei în ultimul trimestru al anului trecut şi pe tot anul.

Produsul Intern Brut a urcat în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,2% faţă de trimestrul precedent, acelaşi ritm modest de creştere fiind raportat şi pe ansamblul anului, potrivit estimărilor INS.

"Investitorii români, şi aşa puţini, nu reacţionează la datele referitoare la PIB, iar prudenţa caracterizează piaţa acum. Străinii probabil că încă digeră ştirile. Ce-i drept, şi pieţele externe evoluează într-un palier redus de câteva zile. Amorţeala şi decuplarea pieţei locale de traiectoria burselor externe sunt cauzate de aşteptările unor corecţii pe bursele internaţionale, care sunt în apropierea maximelor istorice. Cred că piaţa locală va începe să se mişte după ce bursele externe vor scădea, iar unii investitori străini vor vedea în pieţele emergente şi de frontieră o alternativă de investiţie. Investitorii ro­mâni, ca de obicei, vor intra în piaţă doar după ce străinii vor da startul. Oricum, în perioada următoare nu văd o mare corelare între piaţa noas­tră şi cele externe", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregis­trau doar acţiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,26%, iar indicele BET-XT s-a plasat cu 0,3% sub nivelul de miercuri. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,24%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,31%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat un recul de 1,49%.

Variaţia mai vizibilă a indicelui BET-NG a fost influenţată de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scăzut cu 6,37%, la 0,0544 lei, după ce în ultimele şedinţe au urcat cu 67,4%. Scăderea titlurilor Rompetrol Rafinare a venit în cadrul unor transferuri de doar 96.000 de lei.

Evoluţia din zilele anterioare a fost determinată de un interviu acordat Bloomberg de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus, săptămâna trecută, că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu puţin sub rulajul de miercuri, de numai 13,2 milioane lei (3 milioane euro). Peste 40% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de trei deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea, de 5,1 milioane lei.

Tranzacţiile negociate au fost realizate la preţul de 0,578 lei, cotaţie similară celei de la închiderea şedinţei anterioare.

Pe piaţa principală, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,52%, la 0,575 lei, pe un rulaj de 1,4 milioane lei.

Investitorii au fost mai activi pe segmentul destinat produselor structurate, unde transferurile au cumulat 2,8 milioane lei.

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cumulat 350.000 de lei, valoare la jumătate faţă de rulajul de miercuri, de 730.000 de lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb