BVB şi RASDAQ Bursa a scăzut uşor, pentru a doua oară în ultimele 20 de şedinţe

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2013

Bursa a scăzut uşor, pentru a doua oară în ultimele 20 de şedinţe

Bursa a scăzut uşor, cu 0,32%, pentru a doua oară în ultimele 20 de şedinţe, iar acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au intrat pe linia pieţei şi au coborât cu 0,87%, după ce în zilele anterioare preţul a urcat cu peste 38%.

Începând cu data de 11 decembrie, bursa a intrat pe o linie ascendentă, iar în cele 20 de şedinţe parcurse de atunci, indicii BET şi BET-C au încheiat pe roşu doar pe 7 ianuarie şi marţi. În cele 20 de şedinţe, indicele BET-C a urcat cu 17,45%, iar indicele BET cu 17,77%.

Preţul acţiunilor Carpatica a urcat accelerat săptămâna trecută, în şedinţele de marţi şi miercuri, cu aproape 32%, iar în prima parte a zilei de joi creşterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar acţiunile au scăzut cu aproape 12% din punctul maxim atins în prima jumătate a zilei joi.

Preţul a reintrat pe creştere în şedinţa de luni, iar la închidere acţiunile erau pe plus cu 10,58%, fiind cotate la 0,0575 lei. Totodată, preţul a fost cu 38,22% peste cel dinaintea începerii perioadei de volatilitate ridicată.

La debutul şedinţei de marţi, cotaţia acţiunilor Carpatica a avansat cu 2,6%, însă după primele zece minute titlurile s-au aliniat la linia pieţei şi au trecut pe scădere uşoară. La închidere, aceste titluri erau la 0,057 lei, preţ cu 0,87% sub ziua anterioară. Tranzacţiile au însumat 225.000 de lei, iar la sfârşitul şedinţei volumul de acţiuni pentru care existau ordine de cumpărare era de două ori mai mic decât oferta.

Ultimul preţ de marţi este cu 37% peste cel înregistrat la începutul săptămânii trecute, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a Băncii Carpatica înseamnă un plus de 48,3 milioane lei (11,2 milioane euro). Astfel, capitalizarea bursieră a ajuns la 179,3 milioane lei (40,8 milioane euro), de la aproape 131 milioane lei (29,6 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,61%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,49% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,96%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,17%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a plasat cu 0,17% peste ziua anterioară.

"Luna ianuarie a debutat cu creşteri semnificative, care, pe de o parte, au bucurat foarte mult deţinătorii de acţiuni, însă evoluţia a temperat, pe de altă parte, dorinţa de acumulare suplimentară în aşteptarea unei corecţii care să poată stimula în continuare piaţa. Dacă în cazul majorităţii companiilor rezultatele anuale sunt previzibile, cred că impactul decisiv asupra evoluţiei acţiunilor va fi reprezentat de conţinutul convocatoarele AGA, pariurile investitorilor fiind făcute şi în acest an în sensul repetării scenariului de anul trecut", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, citat de Mediafax.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,6 milioane lei (6,7 milioane euro), valoare cu 35% peste rulajul de luni, de 21,9 milioane lei (5 milioane euro).

Peste 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei) şi deal-uri cu titluri SIF Muntenia (2,6 milioane lei) şi Aerostar (2,5 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,9 milioane lei), OMV Petrom (1,6 milioane lei), BRD (1,4 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,4 milioane lei) şi SIF Moldova (1,2 milioane lei).

"Reintrarea bursei în graţiile investitorilor, încă timid, se face simţită cu preponderenţă prin prisma bluechips-urilor listate (acţiunilor lichide - n.r.). Aşadar, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, SIF-uri, Banca Transilvania, Transgaz şi Transelectrica sunt acţiunile care au atras cele mai mari rulaje, în special datorită dividendelor aşteptate", a mai spus brokerul.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,596 lei, preţ cu 1,1% peste nivelul de luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb