BVB şi RASDAQ Bursa a stagnat, din nou

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2014

Bursa a stagnat, din nou

Bursa a încheiat în stagnare şedinţa de ieri, într-o piaţă unde puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de aproape 19 milioane lei, sumă din care peste 40% au reprezentat deal-uri cu titluri BRD (BRD), Transelectrica (TEL), OMV Petrom (SNP) şi SSIF Broker (BRK).

Piaţa a stagnat în primele minute de tranzacţionare, iar apoi a început să scadă uşor, în condiţiile în care puţini investitori au intrat la transfer. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 13:30, când piaţa a fost cu 0,37% sub închiderea de miercuri.

Ulterior, indicele BET-C s-a întors treptat spre nivelul de la finalul sesiunii anterioare, iar la închiderea zilei de tranzacţionare a fost în scădere nesemnificativă, cu 0,07%.

Investitorii de la BVB nu au reacţionat vizibil la deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi la declaraţiile preşedintelui băncii, Mario Draghi, la fel cum s-a întâmplat în a doua parte a zilei, pentru câteva ore, pe pieţele externe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat şedinţa în creştere nesemnificativă, cu 0,04%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,05% peste ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,43%.

Fluctuaţii de sub 0,1% au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT fiind pe minus cu 0,08%, în timp ce BET-BK a avansat nesemnifiactiv, cu 0,03%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiunile Fondului Proprietatea (5,4 milioane lei), Romgaz (1,6 milioane lei), SIF Transilvania (650.000 de lei), SIF Oltenia (548.000 de lei) şi Erste (547.000 de lei).

Rulajul pieţei a fost susţinut, din nou, de câteva deal-uri. Tranzacţiile negociate cu acţiuni BRD (3,8 milioane lei), Transelectrica (2,2 milioane lei), OMV Petrom (1,3 milioane lei) şi SSIF Broker (516.000 de lei) au asigurat peste 40% din rulajul pieţei, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro). Suma este cu 19% sub valoarea transferurilor de miercuri, de 23,4 milioane lei (5,3 milioane euro).

Încă 29% din rulajul de joi au reprezentat transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea. Titlurile FP au încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,06%, la 0,812 lei, potrivit Mediafax.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de aproape 85.000 de lei, cel mai redus rulaj din ultimele aproape trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb