BVB şi RASDAQ Bursa autohtonă, molipsită de optimismul străinilor

LARISA MANOLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 august 2013

Bursa autohtonă, molipsită de optimismul străinilor

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, indicele compozit al pieţei, BET-C, consemnând un avans de 0,83%, urcând la 2.963,00 puncte.

Rulajul în şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost sub cel al şedinţelor precedente, ridicându-se la 18,39 milioane lei (4,16 milioane euro), cu aproape 0,49% mai mic decât cel de vineri, când investitorii au tranzacţionat de 36,88 milioane lei (8,31 milioane euro).

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest, previzionează că aprecierile uşoare de pe piaţa titlurilor locale vor continua şi în perioada următoare. Domnia sa ne-a declarat: "Impulsurile transmise de către pieţele externe continuă să fie factorul determinant în stabilirea strategiei investitorilor. Ei sunt atenţi la toate ştirile apărute la nivel global şi încearcă să le speculeze din lipsa altor evenimente interne care să aibă un impact puternic asupra preţurilor. Cred că din această cauză am asistat în şedinţa de astăzi la aprecieri timide din partea titlurilor locale, în corelaţie cu mişcările pieţelor globale şi cred că această situaţie va continua şi în zilele următoare. De altfel, starea actuală a pieţei este normală pentru perioada aceasta a anului şi cel mai probabil va continua până spre finalul lunii. În aceste condiţii, investitorii cred că vor continua să se axeze doar pe anumite acţiuni pentru perioade limitate de timp, urmând ca, ulterior, ei să migreze către alte titluri care până atunci nu erau în vizorul lor".

Maxim Moldovan, analist financiar la Prime Transaction, consideră că decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară va influenţa pozitiv creditul privat. Domnia sa ne-a precizat: "Sentimentul optimist de pe pieţele externe continuă să aibă efecte pozitive asupra bursei autohtone, în special asupra acţiunilor din sistemul bancar, fapt confirmat de creşterile de peste 2% în cazul titlurilor BRD Societe-Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV). Decizia surpriză a BNR de reducere a dobânzii de politică monetară de la 5% la 4,5% este un semnal pozitiv pentru revenirea creditului privat, iar efectele pozitive ale acestei decizii ar putea fi vizibile pe termen mediu şi în evoluţia titlurilor bancare autohtone".

Pe piaţa Deal au fost realizate, ieri, două tranzacţii, din care una cu 0,30 milioane acţiuni BRD, în valoare de 2,40 milioane lei şi o tranzacţie cu 2,89 milioane acţiuni SIF Muntenia (simbol SIF4), în valoare de 1,85 milioane lei.

Cotaţia BRD a crescut, ieri, cu 0,69%, la 8 lei/unitate, în timp ce titlurile SIF4 au avansat, cu 0,55%, la 0,64 lei/unitate.

Pe piaţa reglementată, în sfera SIF-urilor, cu excepţia acţiunilor SIF Banat Crişana (simbol SIF1) şi SIF Transilvania (simbol SIF3), care au stagnat la 1,03 lei/unitate, respectiv 0,54 lei/unitate, cotaţiile celorlalte trei societăţi au încheiat şedinţa de ieri în creştere, cea a SIF Moldova (simbol SIF2) la 1,185 lei/unitate, cea a SIF Muntenia (simbol SIF4) la 0,6465 lei/unitate, iar cea a SIF Oltenia (simbol SIF5) la 1,4640 lei/unitate.

Evoluţia SIF-urilor, precum şi aprecierea titlurilor Fondul Proprietatea (simbol FP) au condus la creşterea cu 0,54% a indicelui BET-FI, la 24.359,90 puncte. Şi ceilalţi indici au consemnat, ieri, evoluţii pozitive. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 1,29%, la 5.582,12 puncte, indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 1,11%, la 501,46 puncte, indicele BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,02%, la 633,29 puncte, iar indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a majorat cu 0,72%, la 1.066,94 puncte.

Investitorii au transferat pe piaţa Rasdaq, în şedinţa de ieri, acţiuni de 65.668,18 lei (14.856,72 euro), în scădere faţă de rulajul de vineri, când s-a tranzacţionat de 79.956,80 lei (18.024,93 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb