BVB ŞI RASDAQ Cotaţia Fondului Proprietatea a atins maximul istoric de 0,7 lei/unitate

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 august 2013

Cotaţia Fondului Proprietatea a atins maximul istoric de 0,7 lei/unitate

Marcel Murgoci: "Investitorii sunt destul de încrezători în parcursul pe care îl va avea FP în perioada imediat următoare"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în urcare, pe o piaţă cu lichiditate de 29,29 milioane lei (6,62 milioane euro), rulajul fiind puţin mai ridicat decât cel de luni, când investitorii tranzacţionaseră acţiuni de 29,24 milioane lei (6,59 milioane euro). Indicele compozit al pieţei, BET-C, a avansat cu 0,96%, la 3.088,73 puncte.

Cotaţia Fondului Proprietatea (simbol FP) a crescut în şedinţa de tranzacţionare de ieri cu 0,72%, la 0,7 lei/unitate, atingând un nou maxim istoric. În sesiunea de ieri au fost realizate 404 trazacţii cu 17,41 milioane titluri FP, în valoare cumulată de 12,1 milioane lei, astfel marcând aproximativ 41,38% din întregul rulaj.

Pe piaţa Deal, nu a fost realizată nicio tranzacţie cu titluri FP, dar au fost consemante şase tranzacţii cu acţiuni ale altor societăţi. Astfel, au fost realizate trei Deal-uri cu 250.000 acţiuni BRD, în valoare de 2,15 milioane lei, două cu 2 milioane acţiuni OMV Petrom (simbol SNP), în valoare de 884.000 lei, şi unul cu 2.450 titluri Transgaz (simbol TGN), în valoare de 463.050 lei. Cotaţia BRD a avansat cu 1,52%, la 8,7 lei/unitate, cea a SNP a crescut cu 2,53%, la 0,45 lei/unitate, în timp ce titlurile TGN au scăzut cu 0,29%, la 186 lei/unitate.

Maximul atins de acţiunile FP s-au datorat faptului că investitorii sunt încrezători în evoluţia pe care Fondul Proprietatea o va înregistra în viitorul apropiat, ne-a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest. Domnia sa ne-a percizat: "După scăderile înregistrate ieri, astăzi (n.r. ieri) piaţa a avut o creştere impresionantă pe emitenţii importanţi cotaţi la BVB. Astfel, FP a reuşit să facă un nou maxim, de 0,70 lei/acţiune, investitorii fiind destul de încrezători în parcursul pe care îl va avea FP în perioada imediat următoare. O altă acţiune cu performanţe a fost TLV (n.r. Banca Transilvania), preţul acţiunii atingând valoarea de 1,40 lei/ acţiune, apropiindu-se vertiginos de maximul ultimului an, de 1,48 lei/acţiune. Şi acţiunile emise de SIF-uri au avut o revenire spectaculoasă dupa ziua de ieri (n.r. luni), lichiditatea cea mai mare înregistrând-o SIF3 (n.r. SIF Transilvania), cu valoare de 2.376.462 lei. Evoluţia de astăzi (n.r. ieri) a pieţei a demonstrat faptul că scăderile de ieri (n.r. luni) au fost doar nişte corecţii uşoare, piaţa continuându-şi trendul crescător început săptămâna trecută. Investitorii afişează în piaţă ordine mari şi par nerăbdători să intre long, impulsionaţi de rezultatele pozitive anunţate până astăzi de emitenţii cotaţi la bursă".

Evoluţia pieţei autohtone a fost în linie cu cea a burselor europene, potrivit lui Maxim Moldovan, analist financiar la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţiile pozitive ale indicilor autohtoni au fost în linie cu creşterile de pe bursele europene, investitorii anticipând date bune privind dinamica PIB-urilor în statele europene, inclusiv România, precum şi o eventuală ieşire din recesiune a zonei euro. Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au ajuns la un nou preţ maxim istoric, reuşind să închidă la pragul psihologic de 0,70 lei/acţiune, iar acţiunile bancare (Banca Transilvania, BRD) au continuat să beneficieze de pe urma reducerii dobânzii BNR şi a rezultatelor financiare îmbunătăţite".

În sfera SIF-urilor, cotaţiile tuturor celor cinci societăţi au crescut în şedinţa de ieri. Astfel, acţiunile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) s-au majorat cu 1,68%, la 1,088 lei/unitate, cele ale SIF Moldova (simbol SIF2), au crescut cu 1,05%, la 1,255 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au urcat cu 2,25%, la 0,59 lei/unitate, cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4) au avansat cu 2,12%, la 0,6995 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) s-au majorat cu 0,96%, la 1,575 lei/unitate.

Cele mai puternice evoluţii din rândul indicilor interni au fost cea a BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, care a urcat cu 1,52%, la 5.849,07 puncte, şi cea a BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), care a crescut tot cu 1,52%, la 528,11 lei/unitate.

Un alt avans semnificativ a fost cel al indicelui BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, care a crescut cu 1,28%, la 26.020,47 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, acţiuni de 117.584,82 lei (26.572,84 euro), mult sub rulajul de luni, când s-a tranzacţionat de 2,43 milioane lei (0,55 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb