BVB şi RASDAQ Creştere uşoară, pentru a cincea şedinţă consecutiv

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 octombrie 2012

Creştere uşoară, pentru a cincea şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,39%, pentru a cincea şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care lichiditatea a fost salvată de tranzacţiile cu acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Fondul Proprietatea (FP).

În ultimele cinci şedinţe, indicele general al Bursei BET-C a avansat cumulat cu aproape 2,7%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,55% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,56%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,21%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,33%.

"Chiar dacă fundamental multe companii sunt subevaluate, sentimentul continuă să fie principalul catalizator în aceste momente. Evoluţiile viitoare vor depinde în mare măsură de acest sentiment, dar şi de evoluţia rezultatelor trimestriale, cum s-a văzut clar în cazul raportării SIF Transilvania. Totodată, vor conta şi previziunile şi calculele randamentelor dividendelor din următorul an. Foarte probabil ca aceste calcule să justifice, în multe cazuri, achiziţiile", a declarat directorul Departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă, citat de Mediafax.

Investitorii au transferat acţiuni de 21,4 milioane lei (4,7 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul şedinţei precedente, de 31 milioane lei (6,8 milioane euro).

Titlurile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 8,4 milioane lei şi, respectiv, de 3,7 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat peste jumătate din rulajul pieţei.

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor SIF Transilvania a fost asigurată de un deal cu 0,91% din titlurile societăţii, în valoare de 7 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,7005 lei, preţ cu 14,84% peste ultima cotaţie de miercuri. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au încheiat în creştere cu 0,33%, la 0,612 lei.

În ultimele patru şedinţe, acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 9,3%, după ce societatea de inves-tiţii financiare a publicat situaţia lunară a activului şi profitului. SIF Transilvania este cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni, cu un câştig de 196 milioane lei (44,2 milioane euro), şi se apropie astfel de câştigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, când a vândut acţiunile BCR către Erste (EBS).

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,53 lei.

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiunile BRD (1,2 milioane lei) şi Electromagnetica (400.000 de lei). Deal-ul cu titlurile băncii a fost realizat la un preţ cu 2,07% peste ziua precedentă, iar pe piaţa principală, cotaţia a crescut cu 2,26%, la 7,905 lei.

În cadrul tranzacţiei negociate, acţiunile Electromagnetica au fost cedate la un preţ similar ultimei cotaţii de miercuri. Pe piaţa principală titlurile au avansat cu 0,2%, la 0,2004 lei, pe un rulaj de 78.000 de lei.

Transferuri infime pe Rasdaq

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 99.000 de lei, valoare de şapte ori sub rulajul de miercuri, de 688.000 de lei.

Acţiunile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 37.000 de lei, iar cotaţia a crescut cu 2,86%, la 36 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb