BVB ŞI RASDAQ "Deal" cu 1,94% din SIF Oltenia

A.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2014

"Deal" cu 1,94% din SIF Oltenia

Plus de 12,5% pentru acţiunile Băncii Carpatica

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 38,45 milioane lei (aproximativ 8,54 milioane euro), din care patru "deal"-uri au reprezentat pete jumătate.

Andrei Rădulescu, senior analist la SSIF Broker ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) am avut o şedinţă pe «verde» în ton cu pieţele europene, având o lichiditate de 8,8 milioane euro, din care tranzacţiile deal cu titluri SIF5, BRD şi SNP au reprezentat 67%. Rulajele pe piaţa regular sunt foarte reduse de la începutul anului".

Cel mai mare schimb negociat a fost cu 1,9% din capitalul SIF5 "Oltenia", în valoare de 22 de milioane lei. Preţul a fost de 1,95 lei/acţiune, cu 0,57% peste cotaţia de referinţă.

La finalul lunii trecute, au mai avut loc patru "deal"-uri care cumulează 3% din capitalul SIF5 Oltenia

Schimburile negociate au însumat 34,8 milioane de lei, preţul fiind de 2 lei.

Tranzacţiile au loc în contextul în care SIF Oltenia nu şi-a convocat, încă, acţionarii la Adunarea Generală de bilanţ, iar, recent, a izbucnit un conflict în interiorul Consiliului de Administraţie.

Preşedintele SIF5 Oltenia, Tudor Ciurezu, s-a contrat, public, cu Ana Bobircă, care a fost susţinută, la alegeri, de fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund".

Tot ieri, au mai avut loc trei "deal"-uri cu acţiuni BRD (3,76 milioane lei) şi un "deal" cu OMV Petrom (883.000 lei).

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", a comentat: "Piaţa a fost amorţită astăzi (n.r. ieri), avansul preţurilor acţiunilor realizându-se, în general, pe volume slabe. Lichidatea a fost susţinută de tranzacţiile «deal» cu acţiuni SIF5.

Transferul a 1,9% din capitalul SIF5 este greu de atribuit unui singur factor, precum cel legat de ultimul comunicat al companiei, însă cred că sunt şanse mai mari ca aceste "deal"-uri-uri să fie o consecinţă a deciziei ASF (prin care SIF-urile pot cumpăra alte SIF-uri)".

La finalul şedinţei, indicele BET a crescut cu 0,91%, până la 6389,20 puncte, în timp ce indicele BET-NG a urcat cu 0,69%, ajungând la 649,87 puncte.

Indicele BET-FI, a ajuns la 30.151,45 puncte, după o creştere de 1,31%, iar indicii extinşi BET-XT şi BET-BK s-au apreciat cu 1,02% şi 1,17% ajungând la 588,95 puncte respectiv 1.229,67 puncte.

Acţiunile Alro (ALR) au scăzut cu 3,5%, la 1,38 lei, pe un rulaj de aproape 13.000 de lei.

Simion Tihon este de părere că, deşi "Alro" este o companie cu o capitalizare de peste 1 miliard de lei, free-float-ul foarte redus face ca aceste acţiuni să aibă o lichiditate slabă. "Ca atare, acţiunile ALR au o predictibilitate redusă", ne-a spus domnia sa.

Compania a anunţat miercuri seară că va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi.

"Noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administraţie va pregăti un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii", se arată într-un comunicat transmis de producătorul de aluminiu Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile "Banca Comercială Carpatica" (BCC) au înregistrat, ieri, cea mai mare creştere de pe Bursă (12,5%), fiind urmată de "Prodplast" (PPL) cu un avans de 9,52%.

Directoratul băncii a cerut acordul acţionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu altă bancă.

Banca Carpatica a transmis cu puţin înaintea orei 16:00 un convocator AGA în care, printre altele, figurează şi solicitarea Directoratului de a primi acordul acţionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni, o decizie finală urmând să fie prezentată ulterior spre aprobare acţionarilor.

În schimb, "Fondul Proprietatea" a fost în topul BVB după volumul de tranzacţionare (3,87 milioane acţiuni).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare de 1,66 milioane lei (aproximativ 369.000 euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si care ar fi concluzia acestui articol?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb