BVB ŞI RASDAQ / DUPĂ CE ŞEDINŢA A DEBUTAT PE PLUS, Scăderile de la Bursă s-au intensificat odată cu viscolul

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 ianuarie 2014

Scăderile de la Bursă s-au intensificat odată cu viscolul

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Corecţiile actuale par că nu se vor întinde doar pe câteva şedinţe"

"Codul roşu" s-a extins şi pe Bursă, ieri după-amiază, principalii indici încheind şedinţa pe minus, după ce începuseră ziua în urcare.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 49,47 milioane de lei (10,9 milioane de euro), din care schimburile "deal" au însumat 20,7 milioane de lei.

Marcel Murgoci, Director Operaţiuni "Estinvest" Focşani, ne-a declarat: "Începutul şedinţei nu anunţa ceea ce s-a întâmplat după amiază. Şedinţa de tranzacţionare a început pe un ton pozitiv, influenţată şi de revenirile de pe pieţele externe. Dar odată cu apropierea de deschiderea şedinţei de tranzacţionare din SUA, indicii bursieri externi au coborât cu peste 100 de puncte, motivul părând a fi măsurile drastice luate de băncile centrale ale Turciei şi Africii de Sud, măsuri ce au contracarat scăderea propriilor monede faţă de dolar. Ca urmare a acestor fapte, şi indicii BVB s-au comportat similar (ca evoluţie), ajungând BET-ul de la 6.516 puncte la 6.413 puncte.

Banca Centrală a Turciei a luat o măsură agresivă de majorare a dobânzilor, ca urmare a creşterii inflaţiei în ţară şi a declinului puternic al cursului lirei.

Banca Centrală a Africii de Sud a majorat, în mod neaşteptat, dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, la 5,5%.

Domnul Murgoci a precizat că scăderea indicilor a intervenit pe volume de tranzacţionare peste media zilnică a acestui an: "La aceste volume, şi-au adus contribuţia şi cele 12 tranzacţii efectuate pe piaţa «deal», pe emitenţii Fondul Proprietatea, SIF2 Moldova, SNP Petrom, Transgaz (TGN) şi Banca Transilvania.

Şedinţele viitoare sunt importante ca evoluţie, ele putând să ne arate o schimbare de trend sau doar corecţii tehnice".

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat, ieri, cu 0,66%, la 6.446,84 puncte, în timp ce indicele compozit BET-C a ajuns la 3.326,34 puncte, după o scădere de 0,64%.

Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office SSIF Intercapital Invest, a comentat: "Indicii BVB continuă corecţiile pe fondul volatilităţii pieţelor internaţionale. Deşi debutul şedinţei a fost unul pozitiv şi pieţele dădeau semne de revenire, începerea şedinţei de tranzacţionare pe piaţă americană a coincis cu reînceperea corecţiilor. Luând în considerare ultimele evoluţii, corecţiile actuale par că nu se vor întinde doar pe câteva şedinţe, fiind foarte probabil ca perioada de scăderi să se întindă pe câteva săptămâni".

Mai mult de 90% din lichiditatea de ieri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (15,2 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 8,3 milioane lei), Banca Transilvania (9,5 milioane lei, din care şase deal-uri de 9,1 milioane lei), OMV Petrom (5,6 milioane lei, inclusiv un deal de 937.000 de lei), Romgaz (4,8 milioane lei), Transgaz (3,1 milioane lei, din care două deal-uri de 1,8 milioane lei), SIF Transilvania (2,8 milioane lei), SIF Moldova (1,5 milioane lei, inclusiv un deal de 436.000 de lei) şi Nuclearelectrica (1,4 milioane lei). Acţiunile FP s-au apreciat, ieri, cu 0,25%, la 0,8175 lei, iar acţiunile Băncii Transilvania au încheiat ziua în scădere cu 0,41%, la 1,713 lei.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice, a consemnat o scădere de 0,75%, la 659,20 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a încheiat şedinţa de ieri cu 0,96% mai jos faţă de marţi.

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au scăzut cu 3,19%, la 0,0667 lei, pe un rulaj de 183.000 de lei. Titlurile băncii au scăzut în a doua parte a şedinţei de marţi chiar cu 4%, însă la închiderea zilei au fost pe minus cu 1,71%. Cel mai mare acţionar al băncii, omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Mîrzac (fost director general al Carpatica Asig) şi Radu Mustăţea (membru în CA al companiei de asigurări) au fost reţinuţi de procurori într-un dosar de corupţie. Banca Comercială Carpatica a transmis, marţi, Bursei un comunicat în care precizează că "evenimentele nu interferează în niciun fel cu activitatea normală" a băncii.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 206.000 de lei, faţă de 683.000 de lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb