BVB şi RASDAQ Evoluţii mixte, pe un rulaj de 8,51 milioane de euro

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 ianuarie 2014

Evoluţii mixte, pe un rulaj de 8,51 milioane de euro

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Prelungirea programului de tranzacţionare este benefică"

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Corecţia pe BET şi pe BET-C a fost contrabalansată de avansul SIF-urilor"

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 38,6 milioane de lei (aproximativ 8,5 milioane de euro), în şedinţa de ieri, cu 58% mai mică faţă de vineri, în condiţiile în care indicii de la BVB au avut o evoluţie mixtă.

Indicele care a avansat cel mai mult a fost BET-FI, care reuneşte societăţile de investiţii financire şi Fondul Proprietatea. Acesta a urcat cu 1,3%, la 32.121,4 puncte.

Indicele BET-FI a crescut pe seama avansurilor SIF-urilor. Astfel, cotaţia SIF1 Banat-Crişana s-a majorat cu 3,17%, a SIF2 Moldova a crescut cu 1,83%, a SIF3 Transilvania, cu 1,99%, a SIF4 Muntenia, cu 3,11%, iar SIF5 Oltenia a avansat cu 1,2%.

Tranzacţiile cu acţiuni "Fondul Proprietatea" au totalizat 10,5 milioane lei, peste un sfert din rulajul şedinţei. Cotaţia FP a coborât, ieri, cu 0,83%, la 0,8370 lei/unitate.

La BVB au avut loc, ieri, patru tranzacţii de tip "deal", două dintre ele totalizând 266.000 de titluri BRD, în valoare de 2,45 milioane de lei şi încă două, cu 2 milioane de titluri ale SIF2 Moldova, în valoare de 3 milioane de lei.

Creşteri puternice au înregistrat acţiunile, care ne-au obişnuit de altfel cu aceste evoluţii în ultima perioadă, Sinteza (14,99%), Uztel (14,99%), Electroputere (14,94%), Turbomecanica (14,83%) şi Siretul Paşcani (14,81%).

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", este de părere că şedinţa de ieri a fost una normală atât ca lichiditate, cât şi ca evoluţie a preţurilor.

Domnul Milea a adăugat: "Nu a fost ceva deosebit în piaţă. Parcă observ, asemenea şedinţei de vineri, mai multă activitate. Se pare că această prelungire a perioadei de tranzacţionare este benefică şi văd destul de multă agitaţie. Este un lucru bun".

Directorul general adjunct de la "Muntenia Global Invest" observă faptul că anumite cotaţii (precum EPT, SRT, UZT, AMO) continuă să crească, cu procente de aproape 15%. Potrivit domniei sale, aceste titluri cresc datorită faptului că BVB se află în România. "Dacă ar fi fost listate într-o ţară dezvoltată, aceste companii nu ar mai fi fost listate şi în niciun caz nu ar mai fi crescut atât de mult", a adăugat Ion Milea.

Potrivit domniei sale, anumiţi investitori sunt interesaţi de aceste titluri, dar este posibil ca, la un moment dat, cotaţia acestora să scadă. Domnul Milea ne-a mai spus că este posibil ca anumite societăţi din cele enumerate să aibă o situaţie financiară în revenire.

Domnul Milea ne-a vorbit şi despre evoluţia pozitivă a cotaţiei SIF-urilor din şedinţa de ieri: "Se pare că sunt aceleaşi informaţii din piaţă, cum că SIF-urile vor avea voie să se cumpere între ele".

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker" observă o evoluţie mixtă a indicilor de la BVB din şedinţa de ieri. Potrivit domniei sale, corecţia pe BET şi pe BET-C a fost contrabalansată de avansul SIF-urilor. Domnul Rădulescu apreciază că SIF-urile au crescut pe seama ştirilor din piaţă cu privire la posibilitatea ca un SIF să poată cumpăra acţiuni ale unui alt SIF.

Domnul Rădulescu ne-a declarat: "În primul rând, observ o evoluţie mixtă în sectorul bancar. Corecţii uşoare pe BRD şi pe Banca Transilvania (TLV), dar creşteri ale cotaţiilor Băncii Carpatica (BCC) şi ale Erste Bank (EBS). Erste a crescut mai puternic, datorită creşterii sistemului bancar din Europa".

Analistul a mai adăugat: "Pe sectorul energetic, din nou, avem evoluţii mixte. Romgaz (SNG) a scăzut cu 0,75%, Transgaz (TGN) a coborât cu 0,45%, în timp ce Transelectrica s-a apreciat cu 1,22%".

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de ieri în scădere cu 0,45%, la 6.570,35 puncte, indicele compozit BET-C a coborât cu 0,28%, până 3.404,07 puncte. Şi indicele societăţilor energetice, BET-NG s-a dimuat cu 0,27%, la 676,73 puncte. BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi "Fondul Proprietatea" (FP), s-a majorat cu 0,08% la 610,26 puncte, iar indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat, cu 0,6%, la 1.295,98 puncte.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF2, cu 5,5 milioane de lei, luând în calcul şi cele două deal-uri, "Romgaz" cu rulaje de 3,5 milioane lei, Erste Bank (EBS), cu aproape 3 milioane lei, Transgaz (TGN), cu 2,3 milioane lei, SIF Transilvania (2,26 milioane lei), SIF1, cu 2,1 milioane de lei, SIF3, cu 1,9 milioane de lei, SIF5, cu 1,2 milioane de lei şi OMV Petrom (SNP), care a beneficiat de un volum valoric al schimburilor de 1,2 milioane de lei.

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat, ieri, schimburi în valoare de 700 de mii de lei (aproximativ de 154.000 de euro). Cea mai tranzacţionată societate de pe Rasdaq a fost "Romcab" Târgu Mureş (simbol MCAB). Schimburile cu acţiuni "Romcab" au fost de aproape 400.000 de lei, cotaţia MCAB închizând la valoarea de 2,62 lei/unitate, în creştere cu 9,17% faţă de şedinţa de luni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bey milea, cand au scazut erau bune in alte tari?nu pari consecvent...sau nu ai tupeu sa faci bani si pe firme ridicole ca pret?cred ca tu faci trz pe sibex unde nu e deamo sau desrt, deept....dl milea e de acord cu articolele din ziare...de necitit!

    De ce nu mentionati la cresteri anormale si cresterea de ieri a actiunilor Compa (pur speculativa), o actiune junk,care ani de zile de-acum inainte va scadea asa cum scade constant si profitul societatii?

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb