BVB şi RASDAQ Fondul Proprietatea, vedeta zilei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 februarie 2012

Fondul Proprietatea, vedeta zilei

Bursa a stagnat ieri, pe cel mai mare rulaj din ultimele trei săptămâni, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,15% şi au revenit la nivelul maxim pentru ultimele şapte luni după ce s-a aflat că cel mai mare acţionar FP a propus vânzarea de active şi distribuirea banilor către acţionari.

FP a anunţat joi dimineaţă că fondul american de hedging Elliottt Associates, cel mai mare acţionar, propune ca Franklin Templeton să vândă din activele Fondului Proprietatea şi banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor.

În prima oră a şedinţei, investitorii nu au reacţionat vizibil la solicitarea Elliott, astfel că acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate la preţuri în scădere uşoară. Ulterior, în piaţă au fost plasate ordine de cumpărare la cotaţii în creştere, astfel că preţul a urcat până la un maxim al zilei şi, totodată, al ultimelor şapte luni, de 0,537 lei.

După ora 12:30 creşterea a încetinit, iar la finalul şedinţei titlurile FP erau cotate la 0,53 lei, preţ în creştere cu 1,15%. Operaţiunile cu aceste acţiuni au cumulat 27,3 milioane lei şi au asigurat 36% din lichiditatea pieţei.

"Fondul Proprietatea a fost vedeta zilei. Propunerea de a stimula managementul pentru a lichida active din portofoliu a generat un interes puternic în prima parte a şedinţei, preţul a testat din nou maximele ultimei perioade, însă impactul acestei ştiri a fost amortizat de contextul în care a venit ştirea, pieţele globale aflându-se pe corecţie", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, citat de Mediafax.

Spre deosebire de acţiunile Fondului Proprietatea, majoritatea titlurilor au oscilat între creşteri şi scăderi uşoare, iar lichiditatea a continuat să fie concentrată doar pe câteva acţiuni. Titlurile celor cinci SIF-uri, ale BRD (BRD), Transgaz (TGN), OMV Petrom (SNP) şi Erste (EBS) au fost singurele care au înregistrat rulaje de peste 1 milion de lei.

"Am avut o şedinţă interesantă. Unii investitori au încercat să profite de scăderile de dimineaţă pentru a lansa intraday-uri (vânzări urmate de achiziţii n.r.) sau pentru a-şi cumpăra acţiunile vândute cu câteva zile înainte, însă sentimentul euforic de la începutul săptămânii s-a mai diminuat", a afirmat brokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,16% peste nivelul sesiunii precedente.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,36%, creşterea fiind încetinită de corecţiile uşoare, de 0,17% şi, respectiv, 0,23%, înregistrate de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3).

"SIF-urile au redus ritmul de creştere din ultimele săptămâni. Acţiunile pe care le au la Erste, activul cel mai important al SIF-urilor, au scăzut cu 10% în ultimele trei zile, iar investitorii au început să devină mai precauţi. Atracţia pentru potenţialele dividende rămâne un atu pentru investitori, însă nu trebuie să uităm că România nu este o bursă izolată şi trebuie să fim atenţi şi la evoluţia pieţelor globale pentru că până la datele ex-dividend mai sunt aproximativ trei luni", a spus Constantinescu.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în stagnare. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 74,9 milioane lei (17,2 milioane euro), valoare cu 42% peste rulajul de miercuri, de 52,9 milioane lei (12,1 milioane euro). Un rulaj mai mare a fost înregistrat la 26 ianuarie, când transferurile au însumat 95,3 milioane lei (21,9 milioane euro).

Aproape 30% din lichiditatea de joi a fost asigurată de trei deal-uri cu 2% din acţiunile SIF Banat-Crişana (14,5 milioane lei) şi şase deal-uri cu 0,1% din titlurile BRD (7,5 milioane lei).

Acţiunile SIF Banat-Crişana au fost cedate în decurs de două minute la preţul de 1,32 lei, în creştere cu 9,73%. Un pachet apropiat de titluri a fost transferat şi miercuri, tot în decurs de două minute şi la un preţ în urcare cu 12,45%.

Deal-urile cu acţiunile BRD au fost realizate la diferite intervale de timp, însă la acelaşi preţ, de 10,8 lei/acţiune, respectiv cu 1,82% sub închiderea sesiunii precedente.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu numai 0,17%, la 1,201 lei, iar titlurile băncii au coborât cu 1%, la 10,89 lei. Transferurile cu acţiuni SIF Banat-Crişana au însumat 3 milioane lei, iar titlurile BRD au consemnat un rulaj de 3,2 milioane lei.

"Deal-urile de pe BRD trebuie privite ca tranzacţii normale, pe acest simbol cea mai mare parte a volumului trece prin piaţa deal. Totuşi, în cazul SIF Banat-Crişana, unde tranzacţiile de pe piaţa deal s-au făcut mult în afara preţului pieţei principale, putem presupune că a fost vorba de nişte transferuri în interiorul unui grup şi nu tranzacţii de la un investitor la altul", a afirmat brokerul.

După închiderea şedinţei, Banca Transilvania a anunţat că împreună cu cinci subsidiare a vândut miercuri şi joi un pachet de 4% din acţiunile SIF Banat-Crişana, pentru aproape 30 milioane lei. Astfel, participaţiile lor au scăzut la 0,43% din titlurile SIF Banat-Crişana.

"Sin" Bucureşti, în topul lichidităţii

Societatea "Sin" Bucureşti (simbol SINU) a fost, ieri, cel mai lichid emitent de pe piaţa Rasdaq, cu transferuri de 61.063 lei. Prin 12 tranzacţii au fost schimbate 6.431 de acţiuni, care reprezintă 0,47% din capitalul social al companiei. Cotaţia de referinţă a cres-cut, ieri, cu 5,55%, la 9,5 lei/titlu. Preţul acţiunilor SINU a evoluat între opt şi zece lei/titlu.

"Albalact" (simbol ALBZ) a înregistrat, ieri, 34.675 lei, fiind schimbate 181.000 de acţiuni. Cotaţia de referinţă a scăzut cu 3,5%. Preţul minim al acţiunilor ALBZ a fost de 0,1901 lei/titlu, iar preţul maxim a fost de 0,1945 lei/titlu.

"Napochim" Cluj (simbol NACH) a avut, ieri, transferuri de 24.312 lei. Cele 232.499 de acţiuni schimbate au avut preţuri cuprinse între 0,1 şi 0,1070 lei/titlu. Cotaţia de referinţă a coborât, ieri, cu 1,02%, la 0,1064 lei/titlu.

Tranzacţiile încheiate, ieri, pe piaţa Rasdaq au totalizat 238.814 lei.

Indicele Raq-C, care arată evoluţia acţiunilor pe piaţă, a scăzut cu 0,13%, la 1.600 puncte. Indicele Raq-I, care arată oscilaţia acţiunilor pe piaţă de la categoria întâi, a pierdut 0,96%, ajungând la 853 puncte. Indicele Raq-II, care indică preţul acţiunilor de la categoria a doua, a coborât cu 0,13%, la 2.056 puncte. (Elena Voinea)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb