Toţi indicii bursieri au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, iar investitorii au făcut schimburi în valoare de doar 28,3 milioane lei ( 6,43 milioane de euro).
Indicele de referinţă BET a scăzut, ieri, cu 0,68%, iar BET Plus, indicele celor mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine, şi indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, au picat, fiecare, cu 0,69%.
BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a marcat o pierdere de 0,59%, iar BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, s-a depreciat cu 1,59%.
Cele mai lichide acţiuni de pe piaţă au fost, în şedinţa de ieri, cele ale Fondului Proprietatea, care au făcut obiectul a 6,41 milioane tranzacţii, în valoare totală de 6,092 milioane lei. FP a închis şedinţa în coborâre cu 0,11%, la 0,9510 lei/unitate.
Titlurile Băncii Transilvania s-au situat pe locul al doilea, în ceea ce priveşte rulajul, cu schimburi de 4,85 milioane de lei. Acţiunile TLV au închis în creştere cu 1,07%, la 1,7990 lei/unitate.
Topul lichidităţii a fost completat de Electrica (EL), cu 3,52 milioane lei, precum şi de Transelectrica (TEL), cu 3,2 milioane de lei, din care 2,60 milioane lei au reprezentat o tranzacţie deal. Cotaţia EL a scăzut cu 0,98%, până la 12,35 lei/titlu iar cea a Transelectrica, cu 0,66%, la 27,15 lei/acţiune.
"Electrica se află pe un trend de depreciere, după ce în ultimele două săptămâni nu au mai apărut elemente de noutate privind discuţiile cu Enel, element care a susţinut anterior cotaţia. Entuziasmul s-a temperat, iar piaţa aşteaptă noi informaţii", a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, citat de Mediafax.
Titlurile companiei Transgaz (TGN) au fost suspendate de la tranzacţionare până la ora 12:15, pentru desfăşurarea AGA. Adunarea generală extraordinară a acţionarilor nu s-a putut desfăşura din cauza neîntrunirii cvorumului şi va fi reluată vineri.
Acţionarii Transgaz l-au ales ca administrator pe Andrei Rizoiu, secretar de stat din Secretariatul General al Guvernului (SGG), care ocupa provizoriu acest post începând din iunie. Rizoiu l-a înlocuit în iunie pe Remus Vulpescu, care era director de cabinet la Ministerul Finanţelor Publice, care a a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Transgaz, unde era administrator privizoriu de la finalul lunii ianuarie.
Rulajul pe piaţa Rasdq a fost de 200.237 lei.