BVB şi RASDAQ Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatul referendumului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 iulie 2012

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatul referendumului

BVB a scăzut ieri cu 0,27%, într-o piaţă în care investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatul referendumulului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar tranzacţiile cu acţiuni FP şi un deal cu acţiuni BRD au asigurat două treimi din lichiditate.

Rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central au arătat că prezenţa la referendumul organizat duminică a fost de 46,23%, astfel că nu s-a întrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegătorii trecuţi pe liste. Dintre cei care au votat, 87,52% s-au pronunţat în favoarea demiterii.

Încă de dimineaţă, când au fost anunţate primele rezultate parţiale, investitorii de la BVB nu au reacţionat vizibil, ci au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în majoritatea cazurilor.

O notă transmisă clienţilor de casa cehă de brokeraj Wood&Company, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti, precizează: "Având în vedere retorica dublă şi controversele din jurul premierului Victor Ponta şi a preşedintelui interimar Crin Antonescu, precum şi perspectiva ca USL să câştige alegerile parlamentare, un echilibru de putere nu este un lucru rău, în esenţă, astfel că revenirea preşedintelui suspendat Traian Băsescu ar putea fi văzută ca un eveniment pozitiv. Cu toate acestea, tensiunile sunt atât de puternice că obiectivele UE/FMI rămân în fundal şi soluţia finală, în opinia noastră, ar putea fi alegeri prezidenţiale anticipate sau o schimbare de prim-minis-tru, care să fie propus de USL. Cu toate acestea, oricare dintre aceste lucruri este probabil să se întâmple doar după alegerile din noiembrie".

Rezultatele parţiale de la referendum au influenţat mai degrabă piaţa interbancară, unde leul a consemnat o revenire importantă în raport cu euro. "Evoluţia cursului leu/euro după rezultatul referendumului, respectiv aprecierea abruptă a monedei naţionale, poate reprezenta un indiciu de reîmprospătare a încrederii investitorilor faţă de acţiunile locale, însă acest efect pozitiv prezintă întârzieri, având în vedere că volumele tranzacţionate sunt tipice unei perioade estivale", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities Româ-nia, citat de Mediafax.

Investitorii de la BVB au transferat în total acţiuni de 12,5 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 21% sub rulajul şedinţei precedente, de 15,8 milioane lei (3,4 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 66% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (5,6 milioane lei, din care 2,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal) şi un transfer negociat cu 0,04% din acţiunile BRD (2,5 milioane lei).

Tranzacţia negociată cu acţiuni BRD a fost realizată la preţul de 8,5 lei, cu 2,75% sub ultima cotaţie de vineri. Pe piaţa principală, preţul a scăzut cu 2,75%, la 8,5 lei, pe un rulaj de doar 104.000 de lei.

Banca a anunţat ieri rezultatele financiare pentru primul semestru, însă până la ora 12:00 investitorii nu au reacţionat vizibil la indicatorii anunţaţi. Apoi, au început să scadă uşor, iar după ora 14:00, corecţia s-a dus la 3,89% în cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse, pentru ca după ora 15:00 scăderea să încetinească la circa 2,8%.

BRD- Groupe Societe Generale a realizat în primele şase luni un profit net de 39,4 milioane lei, după pierderi în trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reducerii veniturilor şi a unui cost ridicat al riscului. "Evoluţia titlurilor BRD este cumva în ton cu rezultatele pe al doilea trimestru, având în vedere elementul surpriză reprezentat de pierderea din al doilea trimestru", a mai spus Avram.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,17%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se afla cu numai 0,06% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere 0,68%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,18% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,23%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 3,2 milioane lei, iar preţul a urcat cu 1,66%, la 0,4956 lei. Deal-ul cu acţiunile FP a fost realizat la 0,49 lei, preţ cu 0,51% peste nivelul de vineri.

Rulaje de peste 300.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile Erste (aproape 2 milioane lei), OMV Petrom (450.000 de lei) şi SIF Transilvania (450.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 1,4 milioane lei, valoare cu 65% peste rulajul de vineri, de doar 846.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 89% de un deal cu 1,53% din acţiunile Albalact (ALBZ), în valoare de 1,2 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 0,1251 lei, preţ cu 0,88% sub ultima cotaţie de vineri. Pe piaţa principală, preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,48%, la 0,1245 lei, pe un rulaj de 56.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe vest-europene avansau cu până la 1%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au înregistrat creşteri cuprinse între 0,6% şi 1,1%. Investitorii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) şi liderii europeni să ia noi măsuri împotriva crizei datoriilor de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb