Bursa de la Bucureşti a închis luni în stagnare, după o şedinţă cu lichiditate la mai puţin de jumătate faţă de media zilnică, în care cele mai multe dintre companiile mari din sectorul energetic au fost afectate de o nouă scădere, de aproximativ 5%, a preţului barilului de petrol pe pieţele externe.
Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au închis în stagnare, după ce au deschis în urcare cu 0,3%, iar la mijlocul zilei se aflau pe minus cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 22,23 milioane de lei (4,9 milioane de euro).
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 4,7 milioane de lei, şi au scăzut cu 0,3%.
Tranzacţii cu valoare mai ridicată au avut loc şi cu titlurile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cele mai mari bănci româneşti listate. Acţiunile Banca Transilvania au crescut cu 0,5%, în urma unor operaţiuni care s-au ridicat la 4,3 milioane de lei, în timp ce BRD a stagnat, după schimburi de 3,2 milioane de lei.
Peste pragul de 1 milion de lei a trecut şi Romgaz (SNG), cu 1,1 milioane de lei, cotaţia producătorului de gaze naturale fiind în urcare cu 0,5%.
Pe segmentul deal al bursei a avut loc un singur transfer, cu acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), de 1,44 milioane de lei. Pachetul, reprezentând 5,7% din acţiunile companiei, a fost tranzacţionat la preţul din închiderea şedinţei de vineri, potrivit Mediafax. În piaţa regular au avut loc luni tranzacţii de 1.153 de lei, iar preţul titlurilor a scăzut cu 0,2%.
Indicele sectorului energetic, BET NG, a stagnat, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,8%.
Dintre marile companii din energie, OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 0,3%, Transgaz (TGN) cu 1,3%, Electrica (EL) şi Nuclearelectrica (SNN) au stagnat, în timp ce Transelectrica (TEL) a urcat cu 1,2%.
Indicele BET XT a scăzut cu 0,07%, iar BET BK a urcat cu 0,1%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.