Bursa a încheiat în stagnare şedinţa de ieri, într-o piaţă în care rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au asigurat mai mult de trei sferturi din lichiditate.
"Încrederea investitorilor s-a diminuat treptat în ultima perioadă, după rally-ul de la începutul anului. Ei nu mai au aceeaşi siguranţă să intre la cumpărare, la fel cum aveau acum câteva săptămâni, astfel că preferă mai degrabă să aştepte. Cel mai probabil, situaţia actuală este determinată de neîncrederea că piaţa mai are forţă să crească de la nivelurile actuale, dar şi din cauze care nu depind de piaţa locală. Mai exact, faptul că principalii indici internaţionali sunt aproape de zonele de rezis-tenţă ale maximelor anterioare creea-ză un disconfort şi mai mare pentru investitori", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu numai 0,08% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,51%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat în stagnare.
Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,55% sub închiderea şedinţei anterioare.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 33,7 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare foarte apropiată de cea de marţi, de 34 milioane lei (7,7 milioane euro).
Totuşi, volumele de tranzacţionare au rămas reduse în cazul celor mai multe titluri, iar lichiditatea a fost salvată de acţiunile Fondului Proprietatea, care au asigurat 78% din rulaj. Cu titlurile Fondului au fost realizate transferuri de 26,2 milioane lei, din care 12 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.
Pe piaţa principală acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat în scădere cu 0,5%, la 0,5965 lei, iar deal-ul a fost realizat la 0,6 lei, preţ cu 0,08% peste nivelul de marţi.
În ultimele şedinţe, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a reintrat vizibil la cumpărare, preluând cele mai mari pachete transferate. Prin aceste trans-feruri, Elliott Associates şi-a majorat participaţia la aproximativ 16,3% din acţiunile Fondului Proprietatea.
La finalul şedinţei de miercuri, acţiunile Fondului Proprietatea erau aproape de nivelul din luna aprilie a anului trecut şi, totodată, cu 8% sub cel de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei.
Preţul maxim istoric atins de aces-te titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.
Acţiunile Oltchim (OLT) au fost oprite de la tranzacţionare la scurt timp după ora 14:00, după ce Tribunalul Vâlcea a aprobat intrarea combinatului chimic în insolvenţă. Aces-te titluri ar urma să revină la transfer după confirmarea planului de reorganizare a companiei.
La momentul suspendării, titlurile Oltchim erau pe plus cu 2,5%, revenind uşor după ce în precedentele patru şedinţe au căzut cu aproape 50%.
Prima tranzacţie de miercuri cu acţiunile Oltchim a fost realizată la un preţ cu 9% sub închiderea de marţi, iar apoi preţul a trecut de câteva ori pe creştere. După mijlocul şedinţei, titlurile companiei s-au stabilizat pe verde. Tranzacţiile de miercuri au cumulat doar 47.000 de lei.
Corecţia din precedentele patru şedinţe a coborât capitalizarea bursieră a companiei cu 94 milioane lei (21,7 milioane euro). Înaintea anunţului că Oltchim va solicita insolvenţa, capitalizarea bursieră a companiei era de 196,8 milioane lei (45,1 milioane euro), iar la închiderea şedinţei de marţi era de 102,8 milioane lei (23,4 milioane euro).
Revenirea uşoară de miercuri a reuşit să ridice capitalizarea cu 2,5 milioane lei (640.000 de euro), la 105,3 milioane lei (24 milioane euro).
În a doua parte a şedinţei au fost realizate şi câte două deal-uri cu acţiuni Banca Transilvania (2,4 milioa-ne lei) şi cu titluri Transgaz (788.000 de lei).
"Având în vedere incertitudinile privind evoluţia pieţei şi faptul că în ultima perioadă s-au realizat mai multe deal-uri cu acţiuni care de regulă sunt mai puţin lichide (cu acţiuni Condmag, Vrancart sau Ropharma, realizate marţi - n.r.), este posibil ca acestea să reprezinte ieşirea unor investitori care preferă să marcheze la nivelurile actuale, decât să mai aştepte", a mai spus brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 646.000 de lei, valoare de peste cinci ori mai mare decât rulajul de 124.000 de lei. Rulajul a fost asigurat în proporţie de 75% de transferuri cu titlurile Prospecţiuni (PRSN), de 487.000 de lei. La finalul şedinţei, aceste titluri erau în creştere cu 0,26%, la 0,19 lei.