BVB şi RASDAQ Lichiditate susţinută de acţiunile Fondul Proprietatea şi Electrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2014

Lichiditate susţinută de acţiunile Fondul Proprietatea şi Electrica

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere, cu o evoluţie negativă pentru cele mai multe dintre acţiunile cu lichiditate ridicată, în timp mai mult de jumătate din rulaj a fost asigurat de tranzacţii cu titluri ale Fondului Proprietatatea (FP), Electrica (EL), Romgaz (SNG) şi SIF Oltenia (SIF5)

Indicele de referinţă BET Plus a încheiat ziua în scădere cu 0,19%, în timp ce BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a înregistat un declin de 0,20%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

În sectorul energie, indicele BET NG a coborât cu 0,23%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,8%.

Acţiunile Fondul Proprietatea au scăzut cu 0,18%, la transferuri totale de 10,6 milioane de lei, reprezentând un sfert din lichiditatea de 42,09 milioane de lei (9,52 milioane de euro) înregistrată marţi pe bursă.

Fondului Proprietatea a anunţat, marţi, că profitul a crescut de două ori în primul semestru al acestui an, de la 514,6 milioane de lei în ianuarie-iunie anul trecut la 1,064 miliarde de lei. Rezultatul a fost influenţat de vânzarea în luna iunie a unei participaţii de aproape 5% la Romgaz pentru 644,6 milioane de lei.

Titlurile Electrica au crescut cu 0,37%, la 10,85 lei/acţiune, în urma unor tranzacţii în valoare de 7,06 milioane de lei, şi rămân sub preţul de listare de 11 lei/acţiune, sub care au coborât în şedinţa de joi.

Acţiunile Electrica au scăzut joi pentru prima dată sub 11 lei şi au închis vineri la 10,72 lei/acţiune, cea mai redusă cotaţie de la intrarea la bursă. Distribuitorul de energie a debutat pe bursă vineri, 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro), transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară.

O contribuţie semnificativă la lichiditatea bursei au adus şi Romgaz (3,38 milioane de lei), SIF Oltenia (3,23 milioane de lei), Impact (2,53 milioane de lei) şi OMV Petrom (2,3 milioane de lei), potrivit Mediafax.

Tranzacţii totale de peste 1 milion de lei au consemnat şi acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (1,94 milioane de lei), SIF Transilvania (1,45 milioane de lei) şi cele ale Transelectrica (1,14 milioane de lei).

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,33%, în timp ce BET BK a pierdut 0,45%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb