BVB şi RASDAQ Lichiditatea BVB, la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 mai 2012

Lichiditatea BVB, la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni

Rasdaq: Titlurile firmei Chimpex Constanţa (CHEM) au fost cele mai lichide din piaţă

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,6%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare în contextul incertitudinilor privind zona euro, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, de doar 4,3 milioane lei. În primele minute ale şedinţei, indicele general BET-C a avansat cu 0,77%, însă apoi a pierdut rapid câştigul şi după ora 11:00 a trecut pe roşu, deşi bursele vest-europene au rămas în teritoriu pozitiv. Piaţa a avut o încercare de revenire pe verde după ora 12:30, însă în următoarea oră s-a întors pe scădere.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 4,3 milioane lei (961.000 de euro), a fost de peste două ori sub lichiditatea şedinţei precedente, de 9,1 milioane lei (2 milioane euro). Un rulaj mai redus decât cel de ieri a fost înregistrat la 22 aprilie 2011, când operaţiunile au cumulat numai 2,7 milioane lei (659.000 de euro), în condiţiile în care majoritatea inves-titorilor plecaseră deja în mini vacanţa de Paşte.

Directorul departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă, a declarat: "În acest moment nu avem trend, majoritatea acţiunilor au pierdut pe piaţă mai mult decât valoarea dividendelor. Poate doar după ce emitenţii încep să plătească dividende o parte din bani se vor întoarce în piaţă. Pe de altă parte, pe plan extern avem investori dezamăgiţi şi scandal în urma ofertei Facebook, iar dacă privim mai aproape, investitori autohtoni care au pierdut procente importante după ce au achiziţionat acţiuni Transelectrica în oferta derulată de stat în luna martie. Pe piaţa locală avem acţiuni cu indicatori fundamentali doesebit de atractivi şi potenţial imens de creştere, dar dacă privim pe termen scurt, de una - două luni, nu ne putem fundamenta o decizie de cumpărăre sau vânzare, pentru că se poate întâmpla orice în zona euro. Privind pe termen mediu, putem argumenta decizii de acumulare pe mai multe acţiuni".

Dacă creşterile uşoare înregistrate de pieţele internaţionale până aproape de finalul şedinţei de la Bucureşti au fost determinate de ştiri pozitive din Grecia cu privire la posibilitatea respectării acordurilor cu Uniunea Europeană şi FMI, acum interesul investitorilor se canalizează spre Spania, astfel că pe termen scurt orice se poate întâmpla, potrivit brokerului, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 0,73%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,52% sub închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu numai 0,26% sub nivelul şedinţei precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,53%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 49% de transferuri cu acţiunile BRD (997.000 de lei) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (1,1 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor BRD a fost asigurată de un deal de 806.000 de lei, realizat 9,71 lei, preţ cu 0,1% peste nivelul de vineri. Pe piaţa principală, titlurile băncii au stagnat la 9,7 lei. Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,51%, la 0,4875 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 192.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 1,4 milioane lei. Lichiditatea de vineri a fost, însă, asigurată în principal de un deal cu 28,4% din acţiunile firmei de construcţii Beruc Bucureşti (BEUC), pentru 1,2 milioane lei.

În şedinţa de ieri, titlurile firmei Chimpex Constanţa (CHEM) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 50.000 de lei, iar preţul a urcat cu 6%, la 9,54 lei şi a ajuns foarte aproape de cotaţia propusă de Ameropa Holding în oferta de preluare, de 9,7 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb