BVB şi RASDAQ Lichiditatea BVB, la cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 august 2012

Lichiditatea BVB, la cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni

Acţiunile SSIF Broker au încheiat în creştere cu 9,36%

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,67%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni, operaţiunile cumulând doar 6,3 milioane lei.

Indicele general al pieţei, BET-C, a avansat în săptămâna trecută cu 0,65%, amplificându-şi creşterea din luna august la 2,8%. Indicele este, astfel, în creştere cu 3,1% faţă de sfârşitul anului trecut.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut în săptămâna trecută cu 0,49%. Astfel, este cu 4,5% peste nivelul de la finele lunii trecute şi cu 11,36% peste finalul anului trecut.

La închiderea pieţei principale de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,56% sub ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,47%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,87%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a scăzut cu doar 0,17%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro), a fost de aproape patru ori mai mic decât cel de joi, de 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro). Un rulaj mai redus a fost înregistrat pe 20 iulie, când transferurile au cumulat numai 4,8 milioane lei (puţin peste 1 milion de euro).

Directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca, spune că rulajele reduse sunt cauzate de prudenţa investitorilor străini, care aşteaptă noi informaţii privind situaţia din Grecia. Investitorii aşteaptă şi discursul băncii centrale din SUA, din cadrul unui simpozion de politici economice anual programat pentru finele lunii august, pentru a afla dacă Fed va lansa un nou program de relaxare cantitativă pentru achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară, în vederea creşterii lichidităţii şi reducerii dobânzilor. Scopul final este de stimulare a economiei.

"Momentam suntem cu câţiva paşi înaintea datelor fundamentale. Va trebui să ne revenim un pic. Bursele externe au avut parte de creşteri de peste 10% pe indici din momentul declaraţiei preşedintelui BCE, Mario Draghi, că instituţia va face orice pentru a păstra zona euro. Speranţele puse în preţuri pe pieţele externe sunt foarte mari, iar în acest sens trebuie să avem parte de ceva dezvăluiri", a declarat Ceuca, citat de Mediafax.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,2 milioane de lei iar cotaţia a scăzut cu 1,88%, la 0,522 lei.

Pe a doua poziţie în topul lichidităţii s-au clasat titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP). Prin 22 operaţiuni, au fost tranzacţionate acţiuni reprezentând 4,96% din capitalul social al firmei. Majoritatea transferurilor au fost realizate la 0,11 lei, preţ similar ultimei cotaţii de joi. Chiar la închidere cotaţia a urcat cu 9,09%, la 0,12 lei în cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse.

Acţiunile SSIF Broker au încheiat în creştere cu 9,36%, la 0,1122 lei, după ce în primele minute au sărit cu 13%. Transferurile au cumulat 365.000 de lei.

Ceuca a spus: "Au intrat nişte ordine mari la cumpărare. Acest lucru s-a putut observa de joi, când acţiunea a crescut cu 7%. Această acţiune încearcă să iasă dintr-un canal descendent care durează de mult timp. Acum se pare că tocmai a ieşit. Este un semnal bun, deoarece este pe volum mare. Cam toate acţiunile lichide sunt pe un trend de creştere din punct de vedere al analizei tehnice, mai puţin titlurile BRD. Acum, şi acţiunea Broker face parte din acest pluton. Dacă zilele următoare nu apare vreo ştire referitoare la Broker, înseamnă ca s-a intrat la cumpărare şi pe acest emitent, care rămăsese ceva timp în urmă", a mai spus Ceuca.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare încă dinaintea deschiderii şedinţei, în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de doar 113.000 de lei, valoare de peste cinci ori mai redusă decât lichiditatea de joi, de 585.000 de lei.

Titlurile Bucur Obor (BUCU) au consemnat primul rulaj din piaţă, de aproape 41.000 de lei, iar preţul a urcat cu 8,3%, la 2,6 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb