BVB şi RASDAQ Lichiditatea, la maximul săptămânii

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2014

Lichiditatea, la maximul săptămânii

Bursa de la Bucureşti a înregistrat, vineri, tranzacţii în valoare de 49,017 milioane lei (10,93 milioane euro), cea mai ridicată a săptămânii trecute.

Cu toate acestea, indicii bursieri au închis pe roşu, cu excepţia lui BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a crescut cu 0,02% faţă de ziua precedentă.

Deşi indicii bursieri au revenit în teritoriu negativ vineri, scăderile au fost modice faţă de închiderile zilei precedente, arată Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest.

Domnia sa ne-a declarat: "După creşterile puternice înregistrate joi, în special pe SIF-uri, piaţa revine astfel la o evoluţie stabilă, această situaţie fiind susţinută şi de evoluţia indecisă din cursul şedinţei de vineri a pieţelor europene.

Lichiditatea pieţei s-a menţinut mult mai bună decât în zilele anterioare, valoarea tranzacţiilor atingând, vineri, valoarea maximă a acestei săptămâni".

Gabriel Aldea notează ponderea mare a tranzacţiilor de tip Deal în rulajul de vineri, investitorii schimbând pachete pe această piaţă pe şapte dintre emitenţii cei mai lichizi de la cota bursei.

Evoluţia indicilor bursieri de la noi a fost în disonanţă cu sentimentul din principalele pieţe internaţionale, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker.

Domnia sa ne-a precizat: "Această evoluţie poate fi pusă pe seama incertitudinilor din pieţele internaţionale din perioada recentă (au existat semnale de posibilă schimbare a tendinţei ascendente), dar şi de unele evenimente din plan intern (anunţatele schimbări de miniştri exprimă faptul că anul electoral 2014 ar putea fi caracterizat prin intensificarea riscurilor politice). Nu în ultimul rând, ponderea tranzacţiilor de tip DEAL din perioada recentă exprimă interesul investitorilor pentru sezonul de raportări financiare trimestriale şi anuale (care debutează săptămâna viitoare)".

Lichiditatea a crescut cu aproximativ 25% comparativ cu şedinţa de tranzacţionare de joi, depăşind nivelul de 10,8 milioane euro, ponderea tranzacţiilor de tip deal (cu titlurile SIF2, BRD, SIF5, FP, SNP, SNG şi TLV) fiind de aproximativ 45%, arată Andrei Rădulescu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,04%, în timp ce BET-C, indicele compozit al pieţei, a coborât cu 0,02%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, care joi crescuse cu 3,42%, s-a depreciat cu 0,21% în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,03% sub nivelul din şedinţa anterioară, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,09%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cele cinci SIF-uri au avut evoluţii mixte în ultima şedinţă a săptămânii trecute, după ce joi captaseră interesul investitorilor, ca urmare a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), luată cu o zi înainte, să le permită să cumpere acţiuni unele la celelalte.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care urcaseră cu 7,5% joi, au avansat cu doar 0,15% vineri. În schimb, titlurile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 0,07%, după ce anterior crescuseră cu 6,59%, iar cele ale SIF Transilvania au scăzut cu 2,05%, după un avans de 3,45% cu o zi înainte.

Evoluţia acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) s-a menţinut în teritoriu pozitiv (+1,19%), fiind însă mai modestă decât joi (+4,24%).

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au stagnat, după ce crescuseră anterior cu 3,3%.

Acţiunile Fondul Proprietatea (simbol FP) au închis şedinţa în descreştere, cu 0,42%, la preţul de 0,8215 lei/unitate. Titlurile Romgaz (simbol SNG) au stagnat la 33,09 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz s-a diminuat cu 0,51%, la 9,8 dolari.

Titlurile BVB s-au depreciat cu 0,34%, până la 29,4 lei/acţiune.

Tranzacţiile pe segmentul de acţiuni au fost de 48,43 milioane lei (10,8 milioane euro).

Rulajul a fost susţinut de schimburi cu acţiuni ale Fondul Proprietatea (simbol FP), care s-au ridicat la 8,32 milioane lei (1,85 milioane euro) şi OMV Petrom (simbol SNP), de 5,24 milioane lei (1,17 milioane euro).

Tranzacţii de peste un milion de lei au mai înregistrat şi Romgaz (1,9 milioane lei), BRD (1,6 milioane lei), Nuclearelectrica (1,5 milioane lei), SIF Transilvania (1,47 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,23 milioane lei) şi SIF Moldova (1,13 milioane lei).

Investitorii au realizat trei deal-uri cu acţiuni SIF Moldova, în valoare de şase milioane lei, câte două cu titluri BRD (4,4 milioane lei), SIF Oltenia (4,3 milioane lei) şi Romgaz (1,32 milioane lei), respectiv câte unul cu acţiuni Fondul Proprietatea (4,11 milioane lei), OMV Petrom (1,53 milioane lei) şi Banca Transilvania (simbol TLV), în valoare de 222.750 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) şi-au continuat deprecierea, închizând la un preţ de 9,5 lei, cu 1,96% sub nivelul de joi. Cel mai mic preţ al zilei a fost de 9,46 lei/titlu, un nou minim de la listare.

Acţiunile Cemacon (CEON) au crescut, vineri, cu 0,19%, până la 0,052 lei/titlu.

Cemacon a anunţat, în ultima şedinţă a săptămânii, că a fost notificată, joi, de BCR cu privire la cesiunea a 12 milioane euro din creditul pe care societatea l-a primit din partea băncii.

Cesionarul este Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, cu sediul în Olanda, controlat de către BCR, potrivit surselor de presă.

La sfârşitul lui octombrie, Cemacon şi principalii săi acţionari, KJK Fund II, Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania, au semnat un acord de principiu cu BCR privind restructurarea unui pachet de credite de 26,1 milioane lei, plus dobânzi şi penalităţi, acordat companiei în perioada 2006 - 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb