BVB SI RASDAQ Lichiditatea s-a înjumătăţit, dar companiile energetice au fost în topul tranzacţiilor

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 ianuarie 2014

Lichiditatea s-a înjumătăţit, dar companiile energetice au fost în topul tranzacţiilor

"Amonil", "Electroputere" şi "Siretul", salturi de câte 15%

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 24,65 milioane de lei (5,44 milioane de euro), în şedinţa de ieri, cu 58% mai mică faţă de miercuri, în condiţiile în unor evoluţii mixte ale indicilor de la BVB.

Tranzacţiile cu acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) au totalizat 4,83 milioane de lei, aproximativ 20% din rulajul bursei. Cotaţia FP închis, ieri, în stagnare, la 0,8450 lei/unitate.

La BVB au avut loc, ieri, cinci tranzacţii "deal", două cu 90.000 titluri BRD, pentru 0,83 milioane de lei, una cu 1.622.000 acţiuni ale Electromagnetica (ELMA), o alta cu 1.000.000 acţiuni "OMV Petrom" (SNP) şi încă o tranzacţie deal cu 3000 de unităţi ale Transgaz (TGN).

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", consideră că şedinţa de ieri a fost una liniştită şi a observat o scădere a valorii schimburilor, faţă de şedinţa anterioară. Domnia sa consideră că scăderea tranzacţiilor a fost cauzată în special de diminuarea preţurilor de pe pieţele externe, semn că investitorii au preferat să stea în expectativă.

Directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest" ne-a declarat: "A fost o şedinţă fără mari surprize. Per total, putem spune că a fost o zi de stagnare". Domnia sa ne-a mai spus că s-a speculat, din nou, pe unele companii, care au crescut puternic în ultimele şedinţe. Companiile importante au avut evoluţii stabile şi fără surprize deosebite, ne-a mai spus domnul Mureşian.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, este de părere că şedinţa de ieri a fost foarte diferită faţă de cea anterioară, în sensul că lichiditatea a fost mult mai scăzută. Potrivit domnului Rădulescu, fluctuaţii mai ample au fost în a doua jumătate a şedinţei, pe fondul publicării unor indicatori macroeconomici (indicatori de sentiment calculaţi de Comisia Europeană pentru zona euro şi solicitările de ajutoare de şomaj din SUA).

Analistul ne-a declarat că la şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), preşedintele acesteia, Mario Draghi a reiterat faptul că BCE va menţine redusă dobânda de politică monetară şi a avertizat cu privire la faptul că, cel puţin în zona euro, criza nu a fost încă învinsă.

"În acest context, interesul a fost mai mic la BVB, iar indicii au consemnat evoluţii mixte", ne-a mai spus analistul "SSIF Broker".

Domnul Rădulescu a adăugat că acţiunile băncilor s-au corectat uşor, după avansul din şedinţele anterioare, ceea ce era oarecum de aşteptat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,34%, la 6.572,23 puncte, de aceeaşi creştere beneficind şi indicele compozit BET-C, care a ajuns la 3.404,20 puncte. BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a majorat cu 0,21% la 606,81 puncte. Şi indicele societăţilor energetice, BET-NG a crescut cu 0,6%, la 676,45 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut uşor, cu 0,01%, la 1.280,63 puncte, iar indicele BET-FI, care reuneşte societăţile de investiţii financire şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,06%, la 31.572,78 puncte.

În şedinţa de ieri, locul secund în topul lichidităţii a fost ocupat de titlurile "Petrom" (SNP), care au înregistrat schimburi de 3,62 milioane de lei, neincluzând tranzacţia "deal". Schimburi negociate în afara pieţei cu titluri SNP au avut loc frecvent în ultima perioadă. Printre cei care cumpără constant SNP se numără fondurile Franklin Templeton. Cotaţia SNP a urcat cu 1,28%, la 0,475 lei/acţiune.

Tranzacţiile cu acţiuni "Romgaz" au însumat, ieri, 3,26 milioane de lei, preţul urcând cu 1,37%, la 34,77 lei/acţiune, în timp ce schimburile cu acţiuni "Transgaz" (TGN) au fost de 2,89 milioane de lei. Cotaţia TGN s-a apreciat uşor, cu 0,05%, la 186 lei/unitate.La Bursa din Londra, cotaţia certificatelor de depozit Romgaz a stagnat la 10,20 dolari.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Erste Bank (1,65 milioane lei) şi BRD (1,05 milioane lei).

Cotaţiile companiilor "Amonil" Slobozia (AMO), "Electroputere" Craiova (EPT) şi "Siretul" Paşcani (SRT) au sărit, fiecare, cu aproximativ 15%, în şedinţa de ieri. Brokerii sunt de părere că aprecierile sunt speculative.

Acţiunile AMO au ajuns la 0,0069 lei/unitate, după ce, şi miercuri, au săltat cu 13,21%. Ieri, schimburile cu titluri "Amonil" au însumat 9.459,9 lei, după tranzacţii de 44.106 lei, miercuri.

"Amonil" este deţinută de "Zalois" Belize, în proporţie de 32,19%, "Jovline" Belize, în proporţie de 18,22%, "Salink Limited", în proporţie de 13,54%.

Titlurile EPT au peste o lună de creşteri fulminante, toate şedinţele din acest an fiind încheiate cu salturi de aproximativ 15%. Ieri, cotaţia EPT a închis la 0,0379 lei/unitate, pe fondul unor schimburi de 65.428 lei. Aprecierile care au început în ultima perioadă a anului trecut au survenit pe fondul unor schimburi semnificativ mai mari decât de obicei.

La EPT, Al-Arrab Contracting Company Limited are 86% din titluri.

Acţiunile SRT au început să urce puternic începând de marţi. Ieri, titlurile "Siretul" au încheiat şedinţa la 0,0094 lei/unitate, cu 50% faţă de închiderea de luni. Acţionarii "Siretul" sunt "Scala Real Estate" Iaşi, cu un pachet de 32,97%, SIF Transilvania, cu 10,78%, şi "Euro Continental Invest" SRL, cu 10,75%.

Pe piaţa Rasdaq, au fost efectuate schimburi de 290.638 lei, faţă de 231.221,22 lei, miercuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Actiunilie EPT si SRT vor continua sa creasca pt. ca in ambele cazuri exista indicii si chiar unele informatii in acest sens. Poate si AMO va avea acelasi parcurs, dar deocamdata nu sunt elemente sau informatii care sa justifice eventualele cresteri ale cotatiei. Oricum preturile actiunilor la aceste societati au ajuns asa de mici incat, chiar si fara un eveniment major din viata societatilor respective, ne putem astepta la o crestere in continuare a cotatiilor. In cazul EPT si SRT vom afla insa in curand in mod oficial de ce cresc preturile actiunilor.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb