Bursa a urcat cu 0,8%, într-o piaţă unde rulajul a continuat să crească, determinându-i pe brokeri să spună că ordinele mai mari de cumpărare sunt plasate de investitori instituţionali, în special de străini, care sunt atraşi de preţurile la care se află acţiunile unor companii importante.
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar în prima parte a zilei tranzacţiile din piaţa principală au vizat volume mici de acţiuni, însă pe segmentul deal-urilor au fost efectuate mai multe operaţiuni cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), BRD (BRD), SIF Muntenia (SIF4) şi OMV Petrom (SNP). Rulajele au început să crească pe piaţa principală în ultimele ore de tranzacţionare, datorită unor ordine mai mari plasate pentru o parte dintre cele mai lichide acţiuni.
Astfel, la finalul şedinţei, pe piaţa principală rulaje de peste 1 milion de lei înregistrau acţiuni emise de 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale, faţă de doar 6 în ziua anterioară.
Entuziasmul a cuprins toată piaţa în şedinţa de vineri, situaţie care a făcut ca piaţa să meargă diferit faţă de evoluţia generalizată a pieţelor internaţionale, potrivit lui Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.
Domnia sa ne-a declarat: "Această decorelare este de înţeles, în condiţiile în care am asistat, în ultima perioadă, la un aflux de ştiri pozitive, care au ridicat moralul investitorilor şi i-au determinat să facă achiziţii din piaţă. Cred că, în perioada actuală, asistăm la o reîntregire a portofoliilor decimate în prima parte a anului, din cauza îngrijorărilor cauzate de mişcările politice din regiune".
Această mişcare este, din punctul de vedere al domnului Mureşian, într-o perioadă incipientă. "Chiar dacă ne putem aştepta la turbulenţe sau la o temperare a creşterilor, din cauza ofertei Electrica, programată în această vară, cred că putem fi încrezători că mişcarea ascendentă va continua pentru mai mult timp", a conchis oficialul Intercapital Invest.
Investitorii au transferat vineri în total acţiuni de 49,6 milioane lei (11,2 milioane euro), puţin peste rulajul din ziua anterioară, de 46,7 milioane lei (10,5 milioane euro). La fel ca în şedinţa precedentă, cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de deal-uri, însă deal-urile au avut o pondere de 34% din lichiditatea de vineri, faţă de 50% din cea de joi.
Cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat un deal de 6,8 milioane lei, iar cu titlurile Transgaz au fost efectuate două tranzacţii negociate pentru 3,3 milioane lei. Alte deal-uri au fost realizate cu acţiuni BRD (2,3 milioane lei), SIF Muntenia (1,9 milioane lei), Romgaz (1,5 milioane lei), OMV Petrom (1 milion de lei) şi Antibiotice Iaşi (389.000 de lei).
Brokerii cred că deal-urile sunt realizate de investitori instituţionali, preponderent de străini, care sunt atraşi de preţurile mici la care sunt acţiunile unor companii importante de la BVB raportat la cotaţiile unor companii din acelaşi sector de pe bursele externe.
Majoritatea deal-urilor au fost realizate la preţuri ceva mai mari decât ultimele cotaţii înregistrate joi de acţiunile acestor companii pe piaţa principală.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 1,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,68% peste sesiunea anterioară.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,2%.
În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 1,14%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,96%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 14 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,5%, la 0,7985 lei, şi s-a apropiat uşor de pragul de 0,8 lei sub care au scăzut în urmă cu patru săptămâni.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 846.000 de lei, faţă de 550.000 de lei în şedinţa precedentă.