BVB ŞI RASDAQ - MINIMUL ULTIMELOR 30 DE ZILE  Lichiditate de doar 3,4 milioane de euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 martie 2014

Lichiditate de doar 3,4 milioane de euro

Pe Rasdaq, lichiditatea a ajuns la 20.000 de euro

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Nehotărâre - cuvântul de ordine pe Bursă"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat ieri o lichiditate de 15,4 milioane lei (aproximativ 3,4 milioane euro), din care 778.500 lei au reprezentat "deal"-uri cu BRD, 2.443.160 lei au fost două "deal"-uri SIF4 Muntenia şi 877.000 lei - un "deal" OMV Petrom (SNP).

Din totalul de 15,4 milioane lei tranzacţionaţi, 31.969 lei au reprezentat obligaţiuni şi 859.743 lei sunt produse structurate, restul fiind acţiuni.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a declarat: "Cuvântul de ordine pentru ziua de astăzi (n.r. ieri) este «nehotărâre». Am avut o lichiditate foarte redusă, de aproximativ 3,4 milioane euro. Investitorii sunt nehotărâţi, fie din cauză că speră la dividende mai mari, fie pentru că aşteaptă convocările adunărilor generale pentru a afla deciziile legate de BVC, urmând ca, apoi să ia o decizie".

Gabriel Aldea, "Intercapital Invest": "Valoarea tranzacţiilor s-a situat la minimul ultimelor 30 de zile"

Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest", ne-a spus: "Indicii locali au înregistrat corecţii pe linie astăzi (n.r ieri), continuând evoluţia negativă din ultima zi a săptămânii trecute, scăderile fiind în ton cu cele consemnate de pieţele europene".

Domnia sa a declarat că, între pieţele europene, evoluţii nefavorabile au fost înregistrate de pieţele ţărilor care sunt, sub o formă sau alta, influenţate direct de situaţia de criză din Ucraina.

"Din acest punct de vedere, România resimte presiunea situaţiei tensionate din ţara vecină, de aici rezultând şi atitudinea rezervată a investitorilor", a încheiat directorul, care a mai precizat: "Comportamentul precaut al investitorilor a fost reflectat astăzi şi de scăderea lichidităţii generale a pieţei, valoarea tranzacţiilor micşorându-se chiar faţă de cea de vineri şi situându-se la minimul ultimelor 30 zile. Lichiditatea scăzută a pieţei principale a determinat unii investitori să-şi găsească contraparte în piaţa deal, astfel că astăzi (n.r. ieri) am înregistrat 4 tranzacţii negociate cu acţiuni SIF4, SNP şi BRD, valoarea cea mai însemnată fiind înregistrată pe titlurile SIF Muntenia".

Indicii bursieri - randamente nesatisfăcătoare

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a depreciat cu 0,84%, ajungând la 6.324,13 puncte, iar indicele BET-NG a scăzut cu 0,58%, până la 642,60 puncte.

Indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,98% în şedinţa de ieri, coborând până la 29.574,84 puncte.

De asemenea, indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au scăzut, primul cu 0,88%, până la 581,76 puncte, iar al doilea cu 0,75%, la 1.211,81 puncte.

"Fondul Proprietatea" a înregistrat cel mai mare volum de pe piaţă

Fondul Proprietatea (FP) a efectuat cel mai mare volum de tranzacţionare pe Bursă (3.061.900 acţiuni), fiind urmat de Turbomecanica (TBM) cu 1.380.000 acţiuni tranzacţionate.

Cea mai mare creştere pe BVB a înregistrat-o "Uztel" (UZT), cu 9,42%, următoarele fiind cele de la "Retrasib" (RTRA) cu 6,52% şi "Alumil Rom Industry" (ALU) cu 4%.

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în sumă totală de 93.040 lei, aproximativ 20.600 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb