BVB şi RASDAQ Piaţa, în scădere cu 1%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 februarie 2012

Piaţa, în scădere cu 1%

Bursa de la Bucureşti a urmat ieri linia burselor europene şi a scăzut uşor, cu 1,06%, după ce vineri a atins maximul ultimelor şapte luni, însă corecţia a venit pe un rulaj susţinut în proporţie de 61% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, corectându-se uşor după ce vineri a încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şapte luni. Astfel, piaţa de la Bucureşti s-a cuplat din nou la evoluţia burselor externe, însă atenţia inves-titorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni.

"Temperarea achiziţiilor a început să fie simţită mai puternic în piaţă, atât prin faptul că lichiditatea a scăzut în comparaţie cu şedinţele când piaţa era pe creştere, cât şi pentru că preţurile s-au corectat în absenţa unor ordine mai mari de cumpărare, cum au fost cele din alte şedinţe", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat: "Nu cred că acestă primă zi de corecţii poate să îngrijoreze foarte mult investitorii şi să îi facă să îşi schimbe aşteptările pentru o perioadă mai mare de timp. Putem pune aceste vânzări pe seama marcărilor de profit odată cu atingerea zonelor de preţ actuale. Cred că sunt doar corecţii normale, după mai multe şedinţe consecutive de creştere".

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,64% sub închiderea de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat o corecţie de 2,17%. Titlurile celor cinci SIF- uri au înregistrat scăderi cuprinse între 1,29% şi 2,51%, iar acţiunile FP au coborât cu 2,74%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat în scădere cu 1,39%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"Probabil că scăderile vor continua în zilele următoare, însă nu cred că ne putem aştepta la o amplificare. Pe măsură ce vor apărea convocatoarele adunărilor generale ale acţionarilor, iar investitorii vor afla propunerile de dividende, este foarte probabil să vedem o volatilitate mai ridicată pe anumite acţiuni. În cazul multor acţiuni se poate observa o supracumpărare sau există aşteptări ca propunerile de dividend să fie deja incluse în preţ, însă nu este exclus să asistăm la unele surprize, care să determine unele mişcări, deşi de amplitudine mai redusă", a mai spus Mureşian.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 30,8 milioane lei (7 milioane euro), valoare cu 25% peste rulajul şedinţei precedente, de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 18,9 milioane lei, sumă din care 4,2 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri. Aceste acţiuni au asigurat 61% din rulajul bursei.

Cea mai recentă tranzacţie pe piaţa principală cu aceste titluri a fost realizată la 0,55 lei, preţ în scădere cu 2,74%. Corecţia acestor titluri vine după ce de la începutul anului aceste acţiuni au urcat cu peste 32%, iar în cursul şedinţei de vineri, cotaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (3,9 milioane lei), OMV Petrom (2,5 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,2 milioane lei).

Titlurile Oltchim (OLT) s-au des-prins de linia generală a pieţei şi au urcat cu 15%, limita de variaţie admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii investitori care mizează pe privatizarea combinatului. Evoluţia a venit pe un rulaj de numai 330.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 953.000 de lei, cu mult peste rulajul de vineri, de doar 166.000 de lei.

Titlurile firmei hoteliere Intercontinental (RCHI) şi ale procesatorului de lactate Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 381.000 de lei şi, respectiv, de 237.000 de lei. Acţiunile Intercontinental au crescut cu 1,47%, la 0,09, iar titlurile Albalact au avansat cu 0,32%, la 0,1895 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu până la 1,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb