BVB si RASDAQ Plus de 1,7% pentru Petrom

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2011

Plus de 1,7% pentru Petrom

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut ieri cu 1,76%, după ce în primele minute preţul a urcat cu peste 5% pe fondul anunţului privind preţul maxim din ofertă. La finalul zilei, titlurile erau cotate la 0,405 lei.

Acţiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 4 milioane lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,38% peste nivelul de miercuri.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,95%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,34%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 41,8 milioane lei (9,9 milioane euro), valoare cu 12% mai redusă decât lichiditatea şedinţei precedente, de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro).

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, crede că abia din luna august, când se vor anunţa rezultatele financiare semestriale, investitorii vor fi mai activi la tranzacţionare.

"Istoric vorbind, luna august este una în care începe să crească interesul investitorilor pentru tranzacţionare, deoarece după publicarea rezultatelor financiare jucătorii pot vedea cum stau companiile faţă de bugete", a afirmat domnia sa, citat de Mediafax.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 25 milioane lei, şi au asigurat 60% din rulajul bursei. Acestea au crescut cu 1,62%, la 0,5335 lei.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 3,7 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 1,7 milioane lei şi, respectiv, SIF Transilvania (SIF3) - 1,6 milioane lei.

Titlurile SIF Oltenia au avansat cu 0,9%, la 1,45 lei, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 1,236 lei. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile SIF Transilvania a fost realizată la 0,5265 lei, preţ în creştere cu 0,67%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,8 milioane lei, sumă de peste două ori mai mare decât rulajul de miercuri, de 830.000 de lei.

Aproape 72% din lichiditate a fost asigurată de o tranzacţie cu 20% din acţiunile Companiei de informatică aplicată Cluj-Napoca (SEOL), în valoare de 1,3 milioane lei. Operaţiunea a fost realizată la preţul de 21,48 lei, de peste 11 ori sub cotaţia precedentă, de 250 de lei, atinsă în luna noiembrie.

Firma este controlată de finanţatorul echipei CFR Cluj, omul de afaceri Arpad Paszkany, care deţine indirect 93,63% din acţiuni. În nume propriu, Paszkany are 40,43% din titluri, iar prin firma Baucom mai deţine 53,2%.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu cel mult 1,1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 1,8%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb