BVB şi RASDAQ Rulaj la maximul ultimei luni din tranzacţiile cu acţiunile FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 august 2014

Rulaj la maximul ultimei luni din tranzacţiile cu acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în scădere, cu cel mai ridicat rulaj din aproape o lună, realizat în principal de schimburile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), inclusiv mai multe deal-uri cu valoare semnificativă.

Schimburile cu acţiunile Fondului Proprietatea au totalizat 52,9 milioane de lei, aproape 90% din lichiditatea pieţei, de 61,71 milioane de lei (13,9 milioane de euro).

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au scăzut cu 0,2%, la fel ca în şedinţa de miercuri. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

BET NG, indicele sectorului energie, a stagnat, iar BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,76%, tras în jos de cotaţia SIF Oltenia (SIF5).

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 19 milioane de lei pe piaţa principală, în timp ce pe segmentul deal-urilor s-au efectuat patru tranzacţii în sumă totală de 33,9 milioane de lei. Titlurile Fondului au închis în creştere cu 0,5%.

Pe poziţia a doua după lichiditate, dar la distanţă semnificativă de Fondul Proprietatea, se află SIF Moldova (SIF2), cu 4,2 milioane de lei. Rulajul SIF Moldova a fost, de asemenea, susţinut de un transfer deal, de 3,9 milioane de lei.

Printre acţiunile lichide ale şedinţei se numără şi Banca Transilvania (TLV), cu 1,22 milioane de lei, Electrica (EL), cu 717.766 lei, şi SIF Oltenia (ISF5), cu 630.405 lei.

Acţiunile Electrica au crescut cu 0,3%, la 11,05 lei, cel mai ridicat preţ începând din 8 iulie şi peste cotaţie de 11 lei, la care s-a listat pe bursă la începutul lunii iulie, potrivit Mediafax.

SIF Oltenia a scăzut cu 4,4% şi a consemnat cel mai puternic declin dintre cele mai lichide acţiuni în tranzacţiile derulate joi pe piaţa principală. Societatea a anunţat că suspendă în luna septembrie plata dividendelor aferente anilor 2010-2012 pentru a actualiza datele şi în vederea plăţii dividendelor pentru anul trecut, care va începe în luna octombrie.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,4%, în timp ce BET BK a coborât cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb