BVB şi RASDAQ Rulaj susţinut de acţiunile din energie, SIF-uri şi FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 noiembrie 2014

Rulaj susţinut de acţiunile din energie, SIF-uri şi FP

Investitorii au tranzacţionat joi în principal acţiuni ale companiilor din energie, dar şi titluri ale societăţilor de investiţii financiare şi ale Fondului Proprietatea (FP), într-o piaţă care a închis în creştere, dar mai lentă decât cea înregistrată la mijlocul zilei.

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 0,2%, după ce la mijlocul zilei se aflau în urcare cu 0,8-0,9%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Transferurile s-au ridicat la 27,9 milioane de lei (6,3 milioane de euro), trei sferturi din lichiditate fiind asigurată de şase acţiuni - Electrica (EL), Fondul Proprietatea, SIF Muntenia (SIF4), SIF Banat-Crişana (SIF1), OMV Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN).

Acţiunile Electrica au avansat cu 0,5%, după tranzacţii care au ajuns la 7,54 milioane de lei.

Transferuri ridicate au înregistrat şi Fondul Proprietatea şi SIF Muntenia, cu operaţiuni care au totalizat 5,7 milioane de lei, respectiv 5,16 milioane de lei. Acţiunile Fondul Proprietatea au stagnat, în timp ce titlurile SIF Muntenia au urcat cu 2,1%. În cazul SIF Muntenia, cea mai mare parte a rulajului a provenit dintr-un transfer derulat pe segmentul deal al bursei, de 4,4 milioane de lei, singurul din această categorie pe parcusul zilei de joi.

Operaţiuni totale de peste 1 milion de lei au avut loc şi cu acţiunile SIF Banat-Crişana - 2,47 milioane de lei, OMV Petrom - 1,45 milioane de lei şi Nuclearelectrica - 1,12 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Cotaţia Nuclearelectrica a închis în creştere cu 1,8%, iar cea a SIF Banat-Crişana cu 1,2%, în timp ce OMV Petrom a urcat cu 0,4%, după ce la mijlocul zilei avansul companiei de petrol şi gaze se situa la 1,4%.

În sectorul energetic, indicele BET NG a închis în creştere cu 0,5%, iar BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,6%.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au închis în scădere cu 0,9%, în urma unor transferuri de 450.000 de lei.

BRD a informat, joi, că a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 20 milioane lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor provizioane suplimentare în trimestrul al treilea pentru clienţii în insolvenţă, rata neperformantelor coborând de la 24,8% la 21,1%.

Indicii extins BET XT şi BET BK au avansat cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb