Bursa a stagnat ieri, însă acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 3,65% şi 7,59%, susţinute de achiziţiile unor investitori care au început să îşi majoreze participaţiile anticipând un vot pozitiv în plenul Camerei Deputaţilor pentru extinderea pragului de deţinere.
Unii investitori au plasat ordine de cumpărare la preţuri în creştere vizibilă pe acţiunile SIF-urilor încă din ultima oră a şedinţei de luni, reacţionând la introducerea pe ordinea de zi a comisiei de secialitate din Camera Deputaţilor a proiectului legislativ cu privire la pragul de deţinere, astfel că titlurile au închis cu creşteri de până la 5,8%.
Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a dat luni seară aviz favorabil unui proiect legislativ, elaborat în 2009, privind extinderea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% din acţiuni.
Investitorii au continuat şi ieri să introducă în piaţă ordine de cumpărare la preţuri în creştere, astfel că titlurile SIF-urilor au deschis ziua la cotaţii în urcare cu până la 8,14%. Ritmul ascendent a încetinit ulterior, astfel că la finalul şedinţei aceste acţiuni înregistrau creşteri cuprinse între 3,65% şi 7,59%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) consemnau cea mai lentă creştere, iar cel mai accelerat ritm ascendent era înregistrat de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).
"Efervescenţa care a caracterizat acţiunile SIF-urilor a fost determinată de implicarea tuturor categoriilor de investitori. Preţurile generoase din deschidere au generat profituri substanţiale pentru speculatori, iar iminenta majorare a pragului prin vot în Camera Deputaţilor a convins investitorii să îşi suplimenteze poziţiile pe aceste companii", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, citat de Mediafax. El spune că prin majorarea pragului de deţinere, fondurile de investiţii, atât locale, cât şi străine, vor putea avea reprezentanţi în conducerile SIF-urilor şi, astfel, va creşte vizibilitatea şi performanţa societăţilor de investiţii financiare.
Spre deosebire de titlurile SIF-urilor, majoritatea acţiunilor din piaţă au consemnat variaţii reduse. Astfel, indicele general al Bursei, BET-C, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,03%.
Cele mai lichide zece acţiuni au ridicat indicele BET cu numai 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,08% sub închiderea de luni.
Creşterile acţiunilor SIF au contribuit şi la evoluţia indicelui extins al Bursei, BET-XT, care a urcat cu 1,33%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.
O parte dintre investitori au continuat să fie activi la tranzacţionarea produselor structurate, realizând operaţiuni de 3,5 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 352.000 de lei, sumă cu 42% mai mare decât rulajul din şedinţa precedentă, de 248.000 de lei. Titlurile firmei Mobilă Rădăuţi (MOBT) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 157.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 10%, la 0,45 lei.