BVB şi RASDAQ Simion Tihon: "Cumpărătorii au început să îşi facă simţită prezenţa, în special pe acţiunile SIF"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 februarie 2014

Simion Tihon: "Cumpărătorii au început să îşi facă simţită prezenţa, în special pe acţiunile SIF"

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,74%, într-o piaţă cu volatilitate ridicată pe acţiunile celor cinci SIF-uri. Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a spus: "Volatilitatea a fost şi azi (n.r. ieri) caracteristica principală a pieţei. În prima parte a şedinţei actiunile înregistrau scăderi semnificative pe fondul diminuărilor de luni seara din SUA. Piaţa a avut apoi o tendinţă de revenire şi indicele BET-FI chiar a reuşit să închidă pe plus. Scăderile din ultimele zile au dus acţiunile unor companii la preţuri atractive, iar cumpărătorii au început să îşi facă simţită prezenţa, în special pe acţiunile SIF".

Gabriel Aldea, Director General Adjunct la SSIF Intercapital Invest SA, ne-a declarat: "Exceptând indicele BET-FI, toţi indicii au înregistrat şi astăzi (n.r. ieri) o nouă şedinţă de corecţii, acestea fiind rezultatul percepţiei pe care investitorii locali o au cu privire la conjunctura negativă în care se află în acest moment pieţele externe.

Volatilitatea s-a menţinut la cote ridicate, turbulenţele de pe pieţele externe favorizând şi pentru perioada următoare o evoluţie asemănătoare. Chiar dacă per ansamblu evoluţia de astăzi (n.r ieri) a fost una în teritoriul negativ, dinamica la nivelul zilei de tranzacţionare a fost una pozitivă, majoritatea cotaţiilor apreciindu-se în cea de-a doua parte a şedinţei faţă de nivelurile din prima jumătate de oră, revenirile fiind ajutate şi de dinamica intraday pozitivă a pieţelor europene. Această situaţie a putut fi observată foarte bine la nivelul SIF-urilor, cotaţiile consemnând în unele cazuri reveniri de peste 4 procente până la închiderea şedinţei. Revenirile consemnate pe SIF-uri în cursul şedinţei de astăzi (n.r.ieri) nu au avut la bază informaţii punctuale pe aceşti emitenţi, ci au fost mai degrabă unele de ordin tehnic, scăderile drastice din ultimele şedinţe determinând cel mai probabil unii speculatori să reintre la cumpărare. Dintre acţiunile lichide remarcăm astăzi (n.r. ieri) corecţia însemnată a acţiunilor Băncii Transilvania, evoluţia din această zi putând fi interpretată ca o recuperare faţă de evoluţia celorlalte acţiuni lichide, care au înregistrat în ultima perioadă scăderi mai accentuate. În acelaşi timp, scăderea mai amplă a titlurilor TLV poate fi pusă şi pe seama închiderii forţate de ieri (n.r. luni), creşterea din ultima parte a şedinţei putând fi considerată într-o anumită măsură speculativă".

Brokerii mai susţin că, în contextul tensiunilor de pe pieţele internaţionale, investitorii ajung să ignore unele date pozitive.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,1%, după ce în deschidere a fost cu 2,64% sub nivelul de luni.

Acţiunile a trei dintre SIF-uri au consemnat creşteri - SIF 1 - 0,24%, SIF 3 - 0,38%; SIF 5 -1,01%, acţiunile SIF Moldova au stagnat, iar SIF 4 au scăzut cu 0,11%. În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,6%, după ce luni au închis în urcare, în urma deciziei AGA pentru scăderea capitalului social cu 676,9 milioane lei şi distribuirea a câte 0,05 lei/acţiune.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de ieri în scădere cu 1,15%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,34% sub ziua anterioară.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, s-a plasat cu 0,87% sub nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,56%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,26 milioane lei (4,4 milioane euro), sumă de peste două ori sub rulajul de luni, de 43,3 milioane lei (9,6 milioane euro). Mai mult de 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 7,4 milioane lei (din care un deal de 4,1 milioane lei), Romgaz (3 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,5 milioane lei).

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au încheiat şedinţa pentru prima dată sub pragul psihologic de 10 lei, sub care au mai scăzut şi în cadrul unor tranzacţii efectuate luni. Ultimul preţ plătit ieri pentru titlurile Nuclearelectrica a fost de 9,84 lei, cu 2,57% sub cotaţia de la finalul sesiunii precedente.

Cu aceste titluri au fost realizate operaţiuni de aproape 1,1 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 500.000 de lei, faţă de 188.000 de lei în şedinţa precedentă. Cu acţiunile Perla Covasnei (PELA) s-au realizat tranzacţii de 400.000 de lei (creştere de 25%).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb