BVB şi RASDAQ Tranzacţie cu 0,56% din acţiunile Fondului Proprietatea

V.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iunie 2013

Tranzacţie cu 0,56% din acţiunile Fondului Proprietatea

Brokerii se aşteaptă ca BVB să înceapă să îşi revină

După două săptămâni apatice, în care s-a aflat la cote de avarie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a revenit în ultima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna trecută, datorită unei tranzacţii prin care s-au transferat aproape 80 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (simbol FP), şi îmbunătăţirii sentimentului din pieţele externe.

Astfel, cu excepţia indicelui compozit BET-C, care a încheiat ziua în scădere uşoară de 0,08%, la 2.888,79 puncte, ceilalţi indici interni au fost în urcare, iar rulajul total s-a ridicat la 105,6 milioane de lei (23,68 milioane euro), de aproximativ cinci ori mai mare decât cel din şedinţa anterioară, când au fost tranzacţionate acţiuni de 22,34 milioane de lei (4,99 milioane euro).

Scoţând din ipoteză volumul considerabil de acţiuni FP tranzacţionat vineri, evoluţia celorlalte acţiuni a fost în continuare slabă, ne-au declarat specialiştii.

Indicii interni au consemnat o evoluţie pozitivă datorită ascensiunii SIF-urilor, ne-a precizat Nicu Grigoraş, senior broker şi analist investment banking la "Intercapital Invest". Domnia sa ne-a explicat că volumul mare de acţiuni FP, care a fost tranzacţionat vineri, nu a avut o justificare anume, celelalte acţiuni din piaţă continuând să aibă o evoluţie modestă. Brokerul ne-a declarat: "Rulajul mare din şedinţa de tranzacţionare de azi (n.r. vineri) s-a datorat tranzacţiei cu titluri FP în piaţa principală, însă nu a existat nicio conjunctură anume care să fi favorizat această operaţiune. Pe celelalte acţiuni, lichiditatea a fost la fel de scăzută ca în ultima perioadă. Indicii interni s-au apreciat astăzi (n.r. vineri) datorită evoluţiei pozitive a SIF-urilor şi a companiilor care au urmat sentimentul din pieţele externe, care s-au închis bine, atât în Europa, cât şi în SUA".

Creşterile din şedinţa de vineri au rezultat din îmbunătăţirile din plan internaţional, a reiterat şi brokerul Simion Tihon de la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Creşterile de azi (n.r. vineri) sunt consecinţa uşoarei îmbunătăţiri a sentimentului de pe pieţele internaţionale. SIF Oltenia a cumpărat astăzi (n.r. vineri) 23,75% din acţiunile Argus Constanţa (n.r. simbol UARG - aceste titluri s-au diminuat, vineri, cu 28,67%, la 2,461 lei/unitate), ajungând să deţină peste 55% din capitalul UARG. Din acest motiv, ne-am putea aştepta la o ofertă publică de preluare.

Valoarea tranzacţiilor de azi (n.r. vineri) a depăşit 23,5 milioane euro, aportul venind atât din partea achiziţiei făcute de SIF Oltenia (simbol SIF5), cât şi de tranzacţia prin care s-au transferat 77,32 mililioane acţiuni FP în închiderea şedinţei de tranzacţionare.

Finalul de săptămână ne arată un tablou mixt: BET-FI şi BET-XT au crescut săptămâna aceasta (n.r. trecută), în timp ce BET-NG s-a depreciat cu peste două procente în urma trecerii în data ex-dividend a acţiunilor Transgaz (n.r. care, vineri, s-au apreciat cu 0,8%, la 188,5 lei/unitate). Chiar dacă a fost o săptămână apatică, putem spune că piaţa noas­tră a rezistat destul de bine în condiţiile în care, pe bursele externe, am asistat la o volatilitate puternică. Pentru săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta), şedinţa FED va fi catalizatorul evoluţiei pieţelor financiare. În contextul în care Rezerva Federală va menţine actuala politică monetară, cred că vom ieşi din această fază de consolidare şi ne putem aştepta la uşoare creşteri".

Vineri, s-a tranzacţionat, spre finalul şedinţei, un pachet de aproape 80 milioane acţiuni FP, în valoare de 49,1 milioane lei, reprezintând 0,56% din titlurile Fondului. Valoarea activului net (VAN) unitar pentru Fondului Proprietatea a înregistrat, în luna mai, o creştere cu 0,70%, ajungând la 1,1477 lei, se arată într-un raport lunar remis BVB.

FP deţine 29,69% din OMV Petrom, 13,34% din Hidroelectrica şi 8,92% din Romgaz. Acţionarii instituţionali străini deţin 58,15% din FP, în timp ce acţionarii instituţionali români au un pachet de 9,30% din acţiunile Fondului.

Cu toate că lichiditatea de vineri s-a datorat tranzacţiei cu acţiuni FP, titlurile Fondului s-au depreciat cu 0,78%, la 0,635 lei/unitate.

În sfera SIF-urilor, s-au produs o serie de creşteri considerabile, cu excepţia SIF Banat Crişana (simbol SIF1), ale cărei titluri s-au corectat uşor cu 0,08%, coborând la 1,215 lei/unitate. Titlurile celorlalte SIF-uri s-au apreciat, vineri, astfel: titlurile SIF Moldova (simbol SIF 2) cu 1,21%, la 1,259 lei/unitate, ale SIF Transilvania (simbol SIF3) cu 1,48%, la 0,547 lei/unitate, ale SIF Muntenia (simbol SIF4) cu 0,58%, la 0,6945 lei/unitate, iar ale SIF Oltenia (simbol SIF5) cu 1,14%, la 1,424 lei/unitate.

Evoluţia acţiunilor FP, coroborată cu cea a SIF-urilor, a dictat o majorare cu 0,3% a indicelui BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea, acesta ajungând la 24.914,99 puncte. Şi ceilalţi indici au încheiat şedinţa de vineri în urcare. Astfel, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,39%, la 1.059,44 puncte, indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româ­neşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a majorat cu 0,21%, la 491,77 punc­te, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut uşor cu 0,05%, la 5.365,61 puncte, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat un avans de 0,22%, la 632,21 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, vineri, acţiuni de 40.755.220,04 lei (9.139.991,04 euro), nivel de aproximativ 186 de ori mai mare decât cel din şedinţa anterioară, când, rulajul a ajuns la 220.495,27 lei (49.184,76 euro).

Fondul Proprietatea a încheiat luna mai cu un profit de 480 milioane lei

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna mai cu un profit de 480,55 milioane lei, mult peste cel consemnat pentru luna aprilie, de 16,86 milioane lei, o parte importantă din câştig fiind acoperită de banii obţinuţi din vânzarea pachetului de 1,11% din acţiunile OMV Petrom (SNP). FP a vândut, la jumătatea lunii mai, un pachet de 1,11% din acţiunile OMV Petrom, încasând astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). O altă parte importantă din profit a fost acoperită de încasarea din dividendele de la firmele unde Fondul are acţiuni. La finele lunii mai, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 285,705 milioane lei, în scădere cu 37,9% faţă de luna precedentă, în timp ce sumele din depozitele bancare au urcat de 2,5 ori, la 748,808 milioane lei. Totodată, activul net a cres­cut în luna mai cu 0,18%, la 15,004 miliarde lei. Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,05% din activul net, diferenţa de 0,95% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria. În funcţie de sectoare, "petrol & gaze" avea cea mai mare pondere la finalul lunii aprilie, de 39,24%, segmentul "utilităţi electricitate: producţie" acoperă 23,52%, iar "utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare" are o pondere de 22,94%. Participaţiile la bănci reprezintă 2,74%. Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 29,69%, fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,34% din total.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca ati permite accesul la site prin proxyuri, v-as fi corectat niste aberatii din articol, asa ramati cu aberatiile.

    Atentie mare la ziaristii din presa economic ! Au tras chiulul la orele de matematica si economie. Confunda de multe ori cifrele, procentele, participatiile, monedele, monedele si iese un articol bine presarat cu ingrediente nocive. Daca MAKE face un concurs cu premii cititorii au sa gaseasca cele x greseli.

    V.P. nu deruta investitorul , pune disclamer la inceputul si sfarsitul articolului ca te sanctioneaza CNVM.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb