BVB şi RASDAQ Tranzacţii de 3 milioane de euro

LARISA MANOLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 septembrie 2013

Tranzacţii de 3 milioane de euro

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) - în urcare cu 6,17%

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Volumele de tranzacţionare, mult sub media anului curent"

Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Corecţii moderate, în ton cu evoluţiile pieţelor europene"

Lichiditatea în şedinţa de tranzacţionare de vineri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de circa 12,33 milioane lei (aproximativ 2,77 milioane euro), în scădere faţă de sesiunea anterioară, când s-a ridicat la aproximativ 43,75 milioane lei (aproximativ 9,83 milioane euro).

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere, indicele compozit al pieţei, BET-C, coborând cu 0,30%, la 3.081,01 puncte.

Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest, consideră că scăderea indicilor se încadrează într-o logică normală, având în vedere aprecierile din sesiunea precedentă, care au determinat unii speculatori să-şi marcheze profiturile.

Gabriel Aldea ne-a spus: "Astăzi (vineri n.r.) am înregistrat o şedinţă de corecţii moderate pentru toţi indicii BVB, acestea fiind în ton şi cu evoluţiile înregistrate de către pieţele europene. Scăderea se încadrează într-o logică normală, având în vedere aprecierile consistente de ieri (joi n.r.) care probabil au determinat unii speculatori să-şi marcheze profiturile. După ce am înregistrat o creştere importantă a lichidităţii, aceasta a revenit la niveluri reduse, investitorii părând să fie mai degrabă captaţi de închiderea ofertei Nuclearelectrica. Reţinem pentru astăzi (vineri n.r.) evoluţia foarte bună a acţiunilor Băncii Comerciale Carpatica, aceastea reuşind, chiar în lipsa unor informaţii semnificative care să fie comunicate de emitent, să depăşească nivelul de rezistenţă de la 0,06 lei/acţiune pe fondul celui mai mare volum zilnic din ultima jumătate de an".

La finalul şedinţei, acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) erau în urcare cu 6,17%, la 0,0637 lei. Volumul de titluri transferate vineri a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şase luni. Prin aceste operaţiuni au fost tranzacţionate 0,35% din acţiunile băncii, pentru 687.000 de lei.

În ceea ce priveşte titlurile Fondului Proprietatea ( simbol FP), acestea s-au depreciat cu 0,35%, la 0,7175 lei/unitate.

Pe piaţa Deal a fost realizată, vineri, o singură tranzacţie cu un milion acţiuni OMV Petrom (simbol SNP), în valoare de 430.000 lei.

Acţiunile Băncii Transilvania (simbol TLV) au închis şedinţa, la rândul lor, în scădere cu 1,34%, ajungând la 1,4 lei/unitate.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, previzionează o creştere a volumelor de tranzacţionare, pe fondul eliberării resurselor importante care au rămas neutilizate în urma suprasubscrierii ofertei Nuclearelectrica. Domnia sa ne-a declarat: "Astăzi (n.r. vineri) am remarcat o retragere a majorităţii indicilor BVB după ce piaţa locală a avansat ieri (joi n.r.) (pe volume peste medie) în urma deciziei surprinzătoare de miercuri seara a Băncii Centrale a SUA de a nu reduce injecţiile lunare de lichiditate din economia americană (aşa-numita «QE3»). Volumele de tranzacţionare au fost mult sub media anului curent (circa 2,76 milioane euro pe piaţa de acţiuni) din care aproape o jumătate au privit doar două simboluri: FP şi SNP. Există, în piaţă, aşteptări importante privind o creştere a volumelor de tranzacţionare în decursul săptămânii viitoare, odată cu eliberarea resurselor importante care au rămas neutilizate în urma suprasubscrierii ofertei pentru Nuclearelectrica. Cum BVB nu a avansat în aceeaşi măsură în care au făcut-o pieţele dezvoltate, avem, în opinia mea, premisele ca săptămâna viitoare (n.r. Aceasta) să fie una foarte interesantă la BVB".

În sfera SIF-urilor, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) au stagnat la 1,08 lei/unitate, cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4) au coborât cu 0,36%, la 0,7 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) s-au depreciat cu 0,37%, la 1,5990 lei/unitate. Pe de altă parte, acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2) au urcat cu 0,48%, la 1,26 lei/unitate şi cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au crescut cu 0,49% la 0,6130 lei/unitate.

Evoluţia titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare a dus la scăderea cu 0,09% a indicelui BET-FI, la 26.424,58 puncte, în timp ce indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât, de asemenea, cu 0,28%, la 530,69 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a depreciat cu 0,15%, la 1.122,05 puncte, BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,41%, la 5.865,72 puncte, în timp ce BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,03%, la 639,58 puncte.

Investitorii au transferat pe piaţa Rasdaq, în şedinţa de vineri, acţiuni de 98.272,92 lei (22.050,60 euro), în scădere faţă de şedinţa precedentă, când s-a tranzacţionat de 185.126,58 lei (41.593 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb