BVB şi RASDAQ/ASF AR TREBUI SĂ ÎL AVIZEZE ZILNIC PE SOBOLEWSKI Cotaţia BVB la maximul ultimului an

V.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 august 2013

Cotaţia BVB la maximul ultimului an

Avizarea lui Ludwik Sobolewski în funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a adus un val de optimism în piaţă, cotaţia titlurilor BVB ajungând, ieri, la 24,02 lei/unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, după o creştere de 2,21%.

Miercuri, în ziua avizării noului CEO, acţiunile Bursei au consemnat o apreciere de 3,8%.

Tranzacţiile realizate cu acţiunile BVB au însumat 2 milioane lei, iar volumul de titluri transferate reprezintă 1,12% din capitalul social al Bursei.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction", consideră că avizarea mandatului lui Ludwik Sobolevski este un factor catalizator doar pentru preţul titlurilor BVB, punând creşterea restului pieţei pe seama corelării cu pieţele externe.

La închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,41%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,82% peste nivelul de miercuri, însă indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,26%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,85%. Acţiunile SIF-urilor au crescut cu 0,4% - 2,48%, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,29%.

Simion Tihon ne-a declarat: "Avansul de azi (n.r. ieri) cred că este o corelare la reacţia în doi paşi a pieţelor internaţionale. Iniţial, bursele internaţionale au afişat o atitudine de deprimare ca urmare a informaţiilor publicate în stenograma FED. Indicatorii macroeconomici din Europa publicaţi astăzi (n.r. ieri) au adus un uşor optimism pieţelor fianciare, acţiunile autohtone preluând rapid această stare".

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul de miercuri, de numai 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea pieţei au reprezentat operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (15,5 milioane lei, din care două deal-uri de 5,5 milioane lei) şi cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (2 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au revenit peste pragul psihologic de 0,7 lei şi au încheiat ziua în creştere cu 0,29%, fiind cotate la 0,7 lei.

"Preţul acţiunilor FP oscilează de câteva zile în jurul valorii de 0,7 lei/titlu, preţ susţinut de programul de răscumpărare iniţiat de companie. Fondul Proprietatea a răscumpărat deja aproape un sfert din cantitatea pe care şi-a propus-o şi, probabil, prin continuarea programului, preţul se va menţine la valorile înregistrate în aceste zile", a afirmat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,9 milioane lei), Transgaz (1,8 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei) şi OVM Petrom (1,3 milioane lei, din care un deal de 362.000 de lei).

Transferuri cu 5% din "Perla Covasnei" şi 13,51% din Amplo Ploieşti, pe Rasdaq

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 3,1 milioane lei, faţă de 187.000 de lei în şedinţa precedentă. Peste trei sferturi din rulajul de joi a fost asigurat de un deal cu 5% din titlurile firmei Perla Covasnei (1,2 milioane lei) şi tranzacţii cu 13,51% din acţiunile Amplo Ploieşti (1,1 milioane lei).

Acţiunile Perla Covasnei, firmă de îmbuteliere a apelor minerale, controlată de familia Moraru, au fost transferate la preţul de 2,1 lei, de peste două ori mai mare faţă de cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, înregistrată marţi.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,6%. Bursele au revenit pe verde la deschiderea şedinţei, după trei zile consecutive de scădere, recuperarea venind după ce Rezerva Federală a SUA a publicat minuta şedinţei de politică monetară din iulie, care arată că oficialii băncii sunt mulţumiţi de planul preşedintelui instituţiei, Ben Bernanke, de a începe în acest an să reducă programul de relaxare cantitativă dacă situaţia economică din SUA va continua să se îmbunătăţească conform prognozelor.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb