Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,31%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au reuşit să încheie ziua peste pragul psihologic de 0,6 lei/titlu pentru prima dată în ultimele 12 luni.
La fel ca în precedentele şedinţe, majoritatea acţiunilor au consemnat rulaje reduse, atenţia investitorilor fiind axată cu precădere pe acţiunile Fondului Proprietatea, SIF-uri şi bănci. Pe piaţa principală, rulaje de peste 35.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 17 companii din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
"În piaţă intră bani care urmăresc câştigul din dividende. Randamentul bun al dividendelor a determinat şi această creştere a volumelor şi a preţurilor", a declarat directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, citat de Mediafax.
Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat în primele două ore la pragul psihologic de 0,6 lei/titlu, iar după ora 12:00 au depăşit pentru câteva momente acest nivel, urcând la 0,601 lei. La închiderea pieţei principale, aceste titluri erau cotate la 0,6005 lei, preţ cu 1,09% peste nivelul de luni.
Pragul de 0,6 lei/acţiune a mai fost atins pe 30 ianuarie şi chiar depăşit pentru câteva momente în acea şedinţă, însă apoi aceste titluri s-au întors sub acest nivel.
Titlurile Fondului Proprietatea nu au mai încheiat peste preţul de 0,6 lei/acţiune din 2 martie anul trecut, când ultimul preţ din piaţă a fost la 0,605 lei.
"Se pare că există un ordin mare la preţul de 0,6 lei/acţiune, care se activează periodic. Cred că este o probabilitate redusă ca preţul să crească peste acest nivel", a mai spus brokerul.
Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea înregistrat la finalul şedinţei de marţi este cu 7,54% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,42% peste nivelul de luni, iar indicele BET-XT a urcat cu 0,74%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,94% peste şedinţa anterioară.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,57%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,71%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 56,5 milioane lei (aproape 13 milioane euro), valoare cu 20% sub ziua anterioară, când patru deal-uri cu acţiuni OMV Petrom (SNP) au propulsat rulajul la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, respectiv la 70,8 milioane lei (16,2 milioane euro).
Peste 83% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (29,4 milioane lei, din care două deal-uri de 13,5 milioane lei), SIF Oltenia (6,3 milioane lei, din care două deal-uri de 2,6 milioane lei), SIF Banat-Crişana (3,9 milioane lei) şi SIF Transilvania (3,6 milioane lei), precum şi de deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,2 milioane lei) şi BRD (1,7 milioane lei).
Câteva fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton au cumpărat luni pachete importante de acţiuni reprezentând aproape 0,13% din titlurile OMV Petrom, pentru 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro).
Fondurile Franklin Templeton au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom încă din luna mai a anului trecut, iar de atunci au preluat aproape 0,65% din titlurile companiei, pentru aproximativ 146 milioane lei (33 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 255.000 de lei, valoare dublă faţă de rulajul de luni, de 118.000 de lei.