BVB ŞI RASDAQ/SUB PREŢUL DIN IPO, Electrica, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 iulie 2014

Electrica, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni

Bursa de la Bucureşti a închis joi în creştere, pe un rulaj redus, în timp ce acţiunile Electrica (EL), cele mai lichide pe parcursul şedinţei, au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au crescut fiecare cu 0,4%, pe un rulaj al bursei de 20,67 milioane de lei (4,67 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

BET NG, al acţiunilor din energie, a avansat cu 0,4%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,6%.

"În contradicţie cu tensiunile din planul geopolitic internaţional, sentimentul de piaţă a rămas unul pozitiv. Indicii BVB au continuat tendinţa ascendenţă în şedinţa de azi, pe fondul unui mediu de piaţă favorabil după anunţul făcut de JP Morgan privind trecerea titlurilor de stat româneşti în categoria recomandată investiţiilor. Un alt factor este aşteptarea pozitivă a investitorilor pentru rezultatele financiare semestriale ale companiilor autohtone, care debuteaza săptămâna viitoare. Acţiunile SIF s-au bucurat de atenţia investitorilor, titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) situându-se în top cinci acţiuni tranzacţionate", a declarat Maxim Moldovan, analist financiar la firma de brokeraj Prime Transaction, citat de Mediafax.

Schimburile cu acţiuni Electrica au totalizat 4,03 milioane de lei, reprezentând un sfert din lichiditatea totală a bursei. Titlurile au închis în urcare cu 0,46%, la 10,91 lei/acţiune, cel mai ridicat preţ începând din 9 iulie, când Electrica a terminat şedinţa la preţul de listare, de 11 lei/acţiune.

Electrica a debutat pe bursă vineri, 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară.

Top 5 al acţiunilor în funcţie de lichiditate a fost completat de Romgaz (SNG) - 2,24 milioane de lei, SIF Banat-Crişana (SIF1) - 2,04 milioane de lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,09 milioane de lei, precum şi de SIF Moldova (SIF2) - 1,8 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a vândut pentru aproape 2 milioane de lei acţiunile pe care le deţinea la compania de distribuţie de textile Transilvania-Com Mediaş. Pachetul de 77.234 de acţiuni, vândut pe piaţa XDEAL (a negocierilor extrabursiere), reprezintă 39,99% din totalul acţiunilor.

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) şi-au continuat joi evoluţia ascendentă, cu un avans de 2,3%, după creşeterea puternică de aproape 10% din şedinţa de miercuri. Operaţiunile cu acţiunile Băncii Carpatica s-au ridicat la 252.718 lei, cu mult peste media unei şedinţe obişnuite, dar sub rulajul înregistrat miercuri, de 1,64 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb