BVB SIF-urile au ridicat piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 noiembrie 2005

Sesiunea bursieră de ieri a fost caracterizată de creşteri susţinute pe volume mari de acţiuni. Principalii emitenţi au înregistrat creşteri ale cotaţiilor datorită interesului crescut la cumpărare manifestat de investitori. Creşterile mari au avut loc în prima parte a sesiunii bursiere, după care spre final, cursurile principalilor emitenţi s-au stabilizat. Cele cinci societăţi de investiţii financiare şi-au menţinut acelaşi ritm de creştere pe tot parcursul zilei. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia preţurilor acţiunilor SIF s-a apreciat cu 5,55% faţă de ziua anterioară, în timp ce indicele BET a crescut cu 1,59%. Rulajul perfectat ieri la Bursă a fost de peste 50 de milioane de RON, din care peste 30 de milioane au reprezentat transferurile cui titluri SIF. Brokerii ne-au menţionat că o evoluţie favorabilă au înregistrat ieri şi bursele din regiune, unde indicii bursieri s-au apreciat cu valori între 2-3%.

La prima categorie a Bursei, cel mai tranzacţionat titlu a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproape 6 milioane de RON. Încă de la începutul zilei, cursul acţiunilor a crescut pînă la nivelul maxim de 1,17 RON/acţiune. Preţul de la finele sesiunii bursiere de ieri a fost de 1,16 RON/acţiune, în creştere cu 1,6% faţă de cel anterior. Celălalt reprezentant din sistemul bancar, respectiv BRD a înregistrat la finalul zilei de ieri un preţ al titlurilor sale de 12,9 RON/acţiune, aproape de nivelul maxim al zilei de 13 RON/titlu. Rulajul perfectat cu acţiunile BRD s-a cifrat la aproximativ 2 milioane de RON.

La începutul sedinţei, investitorii au intervenit la cumpărare de acţiuni "Petrom", ceea ce a condus la creşterea cotaţiei pînă la 0,42 RON/acţiune. Cu titlurile SNP a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal) cu 2 milioane de acţiuni, în sumă de 828.000 RON. Preţul transferului special a fost de 0,4140 RON/acţiune. La finalul zilei, cotaţia s-a situat la 0,4200 RON/acţiune, în creştere cu 4% faţă de cea anterioară.

Acţiunile SIF au fost cele, care în opinia brokerilor au tras piaţa în sus. Cursurile titlurilor SIF au crescut pe fondul cumărărilor masive încă din prima parte a şedinţei. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF5 Oltenia, cu un rulaj de aproximativ 10 milioane de RON, circa o treime din valoarea totală realizată cu acţiunile SIF. Preţul acţiunilor SIF5 a fost la finalul zilei de tranzacţionare de 2,17 RON/acţiune, în creştere cu 5,3% faţă de cel precedent. Cea mai mare apreciere a cursului a fost cea a SIF2 Moldova, care a înregistrat la finalul zilei de ieri un preţ de 1,89 RON/acţiune, mai mare cu 6,8% faţă de cel anterior.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

În ciuda scandalurilor din presă referitoare la cazul preşedintelui Rompetrol Rafinare, Dinu Patriciu, investitorii se încred în titlurile rafinăriei. Dovada constă in interesul crescut la cumpărare manifestat ieri, care a condus la creşterea cu 2,7% a cotaţiei acţiunilor RRC. Pe parcursul zilei, preţul a atins maximul de 0,1150 RON/acţiune, acesta fiind şi nivelul de închidere. Rulajul total efectuat a însumat peste 5,7 milioane de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb