BVB SIF-urile şi "energeticele" au încheiat şedinţa pe minus

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 ianuarie 2011

SIF-urile şi "energeticele" au încheiat şedinţa pe minus

Şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a încheiat cu scăderi uşoare ale indicelui BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale companiilor energetice din componenţa indicelui BET-NG. Indicele BET-FI a înregistrat, ieri, o corecţie de circa 1%, la 23.829,02 puncte, în timp ce indicele BET-NG a coborât cu 0,27%, la 811,82 puncte.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB, a urcat până la 5.825,30 puncte, cu 0,71% faţă de şedinţa de luni, iar indicele compozit al pieţei, BET-C, a câştigat 0,37% faţă de şedinţa precedentă, apreciindu-se la 3.405,77 puncte.

Titlurile SIF5 "Oltenia" au fost, din nou, ieri, printre cele mai lichide acţiuni de la Bursă, generând tranzacţii de 5,03 milioane de lei.

În total, au fost tranzacţionate, ieri, 3,47 milioane de acţiuni SIF5, la preţuri cuprinse între 1,425 lei şi 1,455 de lei/acţiune. Cotaţia de referinţă a urcat cu 0,21%, la 1,425 de lei/acţiune.

Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii financiare "Oltenia" (SIF5) l-a ales, sâmbătă, pe Vasile Şalapa în funcţia de preşedinte-director general al societăţii, în locul lui Dinel Staicu, au confirmat, pentru ziarul BURSA, surse din piaţă. Vasile Şalapa revine, astfel, în fruntea SIF5 după aproape cinci ani de când a fost eliberat din funcţia de preşedinte-director general de către administratorii de atunci ai societăţii. În locul său a fost ales, în iunie 2006, Dinel Staicu. La finele anului trecut, Staicu a anunţat că demisionează, începând cu 2 februarie, din funcţia de conducere a SIF5, la scurt timp după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamat la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Titlurile "OMV Petrom" (simbol SNP) au ocupat, ieri, locul secund în topul rulajelor, cu tranzacţii în valoare de 3,18 milioane de lei. Cele 8,63 milioane de acţiuni SNP tranzacţionate, ieri, au avut preţurile cuprinse între 0,36 de lei şi 0,374 lei/acţiune. Cotaţia de referinţă a urcat cu 0,05%, la 0,3689 lei/titlu.

Ministerul Economiei a anunţat, săptămâna trecută, că va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom, statul deţinând, în prezent, 20,63% din acţiunile SNP. În acţionariatul companiei se mai regăseşte şi Fondul Proprietatea cu 20,11% din titluri în timp ce compania austriacă "OMV" deţine 51,01% din acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb